Sněmovní evropský výbor vyzval vládu, aby odmítla kvóty pro ženy

07.12.2012
čtk

Sněmovní evropský výbor vyzval ve čtvrtek vládu, aby za Česko nesouhlasila na jednání Rady EU s návrhem evropské směrnice o kvótách pro ženy ve vedení velkých firem. Podle výboru jsou kvóty až krajní řešení po selhání všech dobrovolně přijatých opatření a rozhodnout by si o nich měly jen samy členské státy, ne sedmadvacítka. Prosadili to poslanci koalice a Věcí veřejných.

Směrnice se vztahuje na firmy s víc než 250 zaměstnanci a obratem přes 50 milionů eur, které obchodují na burze. V soukromých společnostech by v dozorčích radách mělo do roku 2020 být 40 procent žen, ve státních do roku 2018. Pravidla platí i pro členy správních rad bez výkonných pravomocí. Návrh Evropská komise schválila v polovině listopadu. Uvedla, že ženy tvoří tři pětiny absolventů vysokých škol, ve vedení firem v EU je jich ale jen 13,7 procenta. Předloha vyvolala spory mezi státy.

Případné stanovení právně závazných kvót představuje mimořádné a krajní řešení, které může být přijato pouze po důkladné diskusi na půdě národních parlamentů a ke kterému lze přistoupit pouze v případě, kdy všechna ostatní opatření založená na principu dobrovolnosti selhala, uvedl v usnesení výbor. Pro hlasovalo sedm poslanců, pět se zdrželo.

Podle výboru je návrh směrnice v rozporu s principem subsidiarity a proporcionality. Podobná opatření by tedy neměla nařizovat EU, ale měly by o nich rozhodovat státy. Vláda návrh nepodporuje. Domnívá se, že EU nemá právo takový návrh přijmout, podle názoru Česka není právní základ, podle něhož by EU mohla takové směrnice přijímat, uvedl náměstek ministryně práce Zdeněk Kadlec. Podle něj kabinet podporuje třeba slaďování práce a považuje samoregulaci v podnicích za dostatečný nástroj k dosažení vyváženého zastoupení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek