Europarlament předá Sacharovovu cenu íránským aktivistům

12.12.2012
čtk

Evropský parlament dnes předá Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, kterou letos získala dvojice íránských aktivistů, právnička Nasrín Sotudíová a režisér Džafar Panahí. Laureáti se ceremonie nezúčastní, protože nemohou opustit Írán; ocenění za ně proto převezmou jejich zástupci.

Sotudíová, která v minulosti zastupovala vězněné opoziční aktivisty po sporných prezidentských volbách v červnu 2009, mladistvé čelící trestu smrti, ženy a vězně svědomí, byla před dvěma lety uvězněna za údajné šíření propagandy a spiknutí s cílem poškodit bezpečnost státu.

Panahí si za údajnou propagandu proti Teheránu rovněž odpykává trest vězení: soud ho v roce 2010 poslal na šest let za mříže a zakázal mu dvacet let točit filmy a psát scénáře.

O letošních držitelích Sacharovovy ceny rozhodli europoslanci už v říjnu. Ocenění, která nese jméno sovětského fyzika a disidenta Andreje Sacharova, uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 výjimečným osobnostem nebo organizacím, které významně přispěly k boji za lidská práva a demokracii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek