Merkelová čeká od summitu dohodu o „jízdním řádu“ změn v EU

13.12.2012
čtk

Evropská unie letos pokročila na cestě ke stabilitě, stále jí ale k jejímu dosažení velký kus zbývá. Řekla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová před zahájením summitu EU v Bruselu. Od něj si slibuje dohodu na „jízdním řádu“ k hospodářsko-politické koordinaci unie. Její prohloubení považuje za klíčovou podmínku pro posílení konkurenceschopnosti v EU.

Úspěchy roku 2012 ukazují, že jsme pokročili na cestě k Evropě stability a síly, ale s dosaženým se nesmíme spokojit. Zbývá toho ještě hodně udělat, abychom získali zpět důvěru pro Evropskou unii jako celek a trvale zajistili budoucnost Evropy, uvedla Merkelová v projevu před německými poslanci. Tato cesta je i zůstane zdlouhavá a obtížná, ale musíme ji urazit, dodala.

Konkrétní podoba hospodářsko-politické koordinace mezi státy EU má podle kancléřky vzejít z jednání špiček EU v prvním pololetí příštího roku. Když se dnes a zítra dohodneme na jízdním řádu pro tento proces, tak to pro mne bude dobrý výsledek summitu, uvedla.

Dohoda o bankovní unii podle německých požadavků

V projevu rovněž ocenila noční dohodu ministrů financí EU na podmínkách jednotného bankovního dohledu v unii. Zdůraznila, že vychází z požadavků Německa, které prosazovalo omezení supervize Evropské centrální banky jen na systémově významné finanční ústavy.

Za první signály, že se EU daří překonávat současnou krizi, označila Merkelová úspěchy Irska při odbourávání rozpočtových deficitů a snižování mzdových výdajů v Portugalsku, Španělsku i Řecku. Tedy v zemích eurozóny nejtíživěji postižených dluhovou krizí, kvůli níž musely požádat o finanční pomoc.

Skepticky se ale vyjádřila k možnosti dalšího rozšiřování unie. Příští rok se podle ní 28. členem pravděpodobně stane Chorvatsko, pro zahájení přístupových rozhovorů s dalšími státy ale nevidí vhodnou dobu. Noví kandidáti podle ní musejí být vybíráni mnohem pečlivěji než v minulosti, aby splňovali požadavky na hospodářské schopnosti a konkurenceschopnost.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek