Unie otevřela první kapitolu přístupových rozhovorů s Černou Horou

19.12.2012
čtk

Evropská unie projednala první kapitolu přístupových rozhovorů s Černou Horou. Jednalo se o 35 vědeckých a výzkumných tématech a vše proběhlo hladce. V některých dalších kapitolách se však očekávají těžkosti a EU podle agentury DPA nepočítá s tím, že by se Černá Hora stala členem EU před rokem 2020.

Černá Hora získala oficiální status kandidátské země v prosinci 2010 a summit EU loni v červnu schválil zahájení přístupových rozhovorů s Podgoricou. Brusel ji ale přitom důrazně vyzval k dalšímu nezbytnému zlepšení situace v zemi, především posílením právního a bezpečnostního systému a bojem proti organizovanému zločinu a korupci.

Malá balkánská země s 680 tisíci obyvateli se může stát další republikou bývalé Jugoslávie, která vstoupí do EU. V roce 2004 se členem unie stalo Slovinsko, 1. července 2013 by do unie mělo vstoupit také Chorvatsko, které přístupové rozhovory již absolvovalo a čeká jen na ratifikaci přístupové smlouvy v členských zemích.

Makedonie má kandidátský status od roku 2005, ale kvůli sporu s Řeckem o název země s ní Brusel zatím přístupové rozhovory nezahájil. To stejné platí kvůli napětí mezi Bělehradem a Prištinou u Srbska, které se kandidátem na členství v unii stalo letos v březnu. Bosna a Hercegovina kvůli politické nestabilitě zatím v Bruselu žádost o status kandidáta na členství ani nepředložila.

EU vede přístupové rozhovory také s Islandem, který by se mohl integrovat do unie v příštích letech, a s Tureckem, jehož členství je naopak v nedohlednu. Některé země v čele s Francií a Německem totiž na to změnily názor a jsou proti plnoprávnému členství muslimského Turecka, jehož většina území leží mimo Evropu. Nabízejí Ankaře takzvané privilegované partnerství, což turecká vláda odmítá.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek