ECB nechala úroky na minimu, ekonomický výhled se podle ní zlepšuje

11.01.2013
čtk

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek nechala základní úrokovou sazbu podle očekávání na historickém minimu 0,75 procenta. Prezident ECB Mario Draghi označil rozhodnutí 23 členů bankovní rady za jednomyslné a poukázal na pozitivní vývoj na finančních trzích a v bankovním systému a vyhlídky na oživení ekonomiky během tohoto roku. To na trzích oslabilo naděje na další snížení úvěrových nákladů, které by podpořilo oživení ekonomiky eurozóny z recese.

Jestliže bylo rozhodnutí jednomyslné, plyne z toho, že se neobjevily žádné požadavky na snížení sazby, řekl Draghi na tiskové konferenci. Po prosincovém zasedání Draghi řekl, že se mezi členy bankovní rady široce diskutovalo o snížení úrokových sazeb. To na trhu vyvolalo spekulace o dalším brzkém snížení úroků.

Hospodářská slabost eurozóny by měla v tomto roce přetrvat. V pozdějším průběhu roku by ale měla ekonomická aktivita postupně oživovat, upozornil Draghi. Ekonomika eurozóny se propadla do recese, která je definována jako dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou, v loňském třetím čtvrtletí.

Nadějné vyhlídky eurozóny

Draghi připomněl, že výnosy státních dluhopisů a ceny pojištění proti platební neschopnosti států jsou výrazně nižší, zatímco akciové trhy jsou silnější a méně kolísavé. Za příznivý fakt označil rovněž silný příliv kapitálu do eurozóny a růst bankovních vkladů v periferních zemích eura.

Kurz eura reagoval na vyhlídky zachování úroků a zlepšení finanční a ekonomické situace v eurozóně růstem na týdenní maximum vůči dolaru. Evropské akcie oživily z poklesu a oslabily naopak německé dluhopisy, k nimž se investoři uchylují v dobách nejistoty.

Nestandardní operace nekončí

Šéf ECB dal najevo, že v dohledné době není nutné ani zvýšení úroků, protože růst inflace nehrozí. To vše se ještě nepromítlo do reálné ekonomiky. Není tedy důvod měnit střednědobý výhled cenové stability, uvedl.

Draghi také uvedl, že zlepšení situace na finančních trzích samo nestačí k tomu, aby ECB ukončila nestandardní monetární opatření, jimiž podporuje finanční stabilitu a ekonomiku. Máme-li definovat bod obratu, budeme potřebovat více věcí než stabilizaci finančního trhu. Budeme potřebovat také známky oživení, které předpokládáme až později, řekl Draghi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek