Francie vysílá do Mali další vojáky

16.01.2013
čtk

Francie vysílá do Mali posily, které pomohou 750 vojákům, kteří už v této africké zemi působí. V pátek Francie vstoupila do bojů proti islámským radikálům, jejichž postupu ze severu na jih Mali nedokázala zabránit místní armáda. Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová oznámila, že EU urychlí realizaci plánu výcviku maliské armády. Evropská unie chystá jednání o postupu v Mali pravděpodobně na čtvrtek.

Francouzský prezident François Hollande, který je dnes na návštěvě Spojených arabských emirátů, řekl, že nyní je v Mali 750 Francouzů. Bude jich ještě více, abychom pak mohli co nejrychleji uvolnit prostor Afričanům, řekl. Podle ministerstva obrany je Francie připravena poslat na pomoc maliské armádě až 2500 svých vojáků.

Africké jednotky posílí Francouze

Západoafrické státy budou podle Hollandea připraveny své jednotky vyslat tak za týden. Ministři obrany těchto zemí jednali v Bamaku, aby sladili vyslání 3300 vojáků ze svých států. Konečné dohody zatím nedosáhli, jednání bude pokračovat ve středu. Do Mali budou posláni na základě rezoluce, kterou RB OSN schválila v prosinci. Původně se ale počítalo s pozdějším nasazením. Již včera vyrazila do Bamaka kolona asi 40 obrněných vozů vyslaných z Pobřeží slonoviny.

Francie doufá, že do bojů v Mali zasáhnou také země Perského zálivu, zejména poskytnutím materiálu a financemi. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který je rovněž v SAE, vyvracel názory, podle nichž francouzská intervence vyvolá mezi islamisty široký nábor nových bojovníků. Právě naopak. Musíme, nejenom Francie, ale všechny státy, proti terorismu bojovat. Boj proti terorismu neznamená terorismus povzbuzovat, řekl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek