EP: Státy EU mají absolventům do 4 měsíců dát záruku práce či rekvalifikace

17.01.2013
čtk

Státy Evropské unie by měly mladým lidem zajistit, že do čtyř měsíců bez práce získají nabídku práce nebo rekvalifikace. Země „sedmadvacítky“ k tomu ve středu v nezávazném usnesení vyzvali poslanci Evropského parlamentu, podle nichž by unijní ministři zahraničí měli příslušné doporučení odsouhlasit již v únoru.

V listopadu bylo v EU bez práce průměrně 23,7 procenta mladých a vedoucí unijní politici tvrdí, že podpora zaměstnanosti mládeže patří mezi hlavní priority. Evropská komise (EK) proto v prosinci doporučila členským zemím zavést takzvané Záruky pro mladé. V jejich rámci by členské země zajistily, aby mladí lidé do 25 let dostali kvalitní nabídku zaměstnání, dalšího vzdělávání či stáže do čtyř měsíců od okamžiku, kdy se stali nezaměstnanými.

Parlament k zavedení těchto systémů vybídl už dvakrát. Záruky by mělo být možné financovat z prostředků EU, přičemž EK by prý měla pomoci těm zemím, které by se zavedením těchto záruk měly finanční obtíže.

Europoslanec Milan Cabrnoch (ODS) v písemném prohlášení pro média uvedl, že schválené usnesení, jehož zpravodajkou v EP byla sociálnědemokratická poslankyně Pervenche Beresová, ve skutečnosti navrhuje zavést právo na práci. Návrh podle něj mladým z finančního hlediska krátkodobě pomůže, stabilní pracovní místa ale podle něj vytvořit nemůže.

Podle europoslance Richarda Falbra (ČSSD) je třeba, aby začala vznikat partnerství mezi vzdělávacím systémem, rekvalifikačními středisky, úřady práce a zaměstnavateli. Inspirací by prý mohly být země s duálními programy, v jejichž rámci studenti při škole současně pracují, sdělil v prohlášení rozeslaném novinářům.

Míra nezaměstnanosti mladých je ve většině členských zemí dvojnásobná oproti míře nezaměstnanosti lidí nad 25 let. Ve Španělsku a krizí stíhaném Řecku je bez práce dokonce víc než polovina mladých.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek