Reakce na Camerona: Fotbal, rozinky a rudý koberec


Marie Bydžovská, Euroskop, 25.1.2013

Reakce na dlouho očekávaný Cameronův projev o Evropě se začaly postupně objevovat hned po jeho skončení. Premiér v proslovu mluvil o novém projednání vztahů ostrovní země k EU i o vypsání referenda o členství do roku 2017. Přečtěte si, jak se na britský postoj k EU dívají politici ve zbytku Evropy.

Německo

Nejočekávanější reakce bylo vyjádření německé kancléřky. „Německo i já osobně chceme, aby Británie byla důležitou součástí a aktivním členem Evropské unie, řekla Angela Merkelová. Bude se v otázce britské snahy o reformy EU podle svých slov snažit o „poctivý kompromis.

Jsme připraveni hovořit o britských přáních, ale musíme mít vždy na mysli, že ostatní země mají odlišná přání a že musíme nalézt spravedlivý kompromis. Budeme s Británií o jejích individuálních idejích intenzivně hovořit, ale na to nám zbývá nějaký čas během příštích měsíců, prohlásila Merkelová. Momentálně je podle kancléřky na pořadu shoda na střednědobém evropském rozpočtu, protože ten je podmínkou obnovení růstu, a tedy i v zájmu Británie.

Merkelová považuje aktivní britskou politiku v EU dlouhodobě za velmi důležitou. Ukázalo se to i při její listopadové návštěvě v Londýně, kde se vyjádřila, že „udělá všechno proto, aby Velká Británie zůstala v EU jako dobrý partner. Před europoslanci stejný den, kdy se konala návštěva Londýna, řekla, že „ si nedovede představit EU bez Británie.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle nicméně varoval Británii „před vybíráním rozinek z evropské integrace.


Francie

Prezident samozřejmě vyjádřil své přání, aby Spojené království zůstalo v EU, řekla mluvčí francouzského prezidenta Hollanda. Prezident prý současně zdůraznil, že být členem EU představuje i závazky, včetně solidarity.

Ostřeji se vůči Cameronovu projevu vyjádřil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius. Představme si Evropu jako fotbalový klub – jak vstoupíte do klubu a jste uvnitř, tak není možné říci, že se bude hrát ragby,řekl v rozhlasovém rozhovoru. Mohlo by to být nebezpečné pro samu Británii, protože být mimo Evropu pro ni bude obtížné, uvedl.

Fabius také připomněl nedávné setkání s britskými byznysmeny. Řekl jsem jim, že když se Británie rozhodne opustit Evropu, rozvineme před nimi červený koberec, řekl v žertu. Narážel na loňský výrok Davida Camerona, který nabízel červený koberec francouzským obchodníkům, kteří by utíkali z Francie před chystaným 75procentním zdaněním vysokých příjmů.

ČR a Nizozemí

Porozumění pro Cameronovy postoje dal najevo český premiér Petr Nečas. S Londýnem podle něj Praha sdílí názor, že Evropa by měla být flexibilnější, otevřenější a více usilovat o důvěru vlastních občanů. Skepse a rezervovanost není jen problémem britského veřejného mínění, podotkl Nečas a připomněl české průzkumy postojů k EU.

Na odchodu Británie z EU nemáme vůbec žádný zájem. Naopak máme zájem na tom, aby pokračovala evropská budoucnost Spojeného království, aby Británie byla aktivním a klíčovým hráčem v procesu evropské integrace, řekl také český premiér.

Kladná reakce přišla i od nizozemského premiéra Marka Rutteho, který projev podle agentury Reuters označil za „silnou řeč s dobrými reformními myšlenkami.


Instituce EU

Podle očekávání přišla naopak negativní reakce z evropských institucí. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz vrátil britskou kritiku EU slovy, že potřebné reformy vedoucí k efektivnější, demokratičtější a transparentnější EU ztroskotaly především na odporu Velké Británie.

Předseda Evropské rady Hermann Van Rompuy varoval již na konci minulého roku Velkou Británii před tím, aby se snažila získat zpět některé kompetence z EU. „Kdyby se každý stát snažil vybrat z celku jen ty rozinky, které mu vyhovují, a naopak v těch věcech, které mu nejméně vyhovují, nespolupracoval, brzy by se celá Unie a obzvláště společný trh rozpadly, řekl v rozhovoru pro britský The Guardian.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality