Polsko uspořádá summit V4, přijede Hollande a Merkelová

29.01.2013
čtk

Polsko uspořádá 6. března summit zemí visegrádské čtyřky (V4) za účasti lídrů Francie a Německa. Podle agentury Uvedl to v Paříži prohlásil polský premiér Donald Tusk.

Na schůzku vrcholných představitelů Česka, Maďarska, Polska a Slovenska přijali pozvání i francouzský prezident Fraçois Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Summit bude podle Tuska věnován zejména budoucnosti Evropy a společným aktivitám na poli evropské obrany. Pro tuto část světa je to přelomové setkání, uvedl Tusk na společné tiskové konferenci po setkání s francouzským prezidentem.

Z informací agentur nevyplývá, zda se summitu zúčastní prezidenti či šéfové vlád. V případě, že by se týkal i prezidenta Václava Klause, konal by se jen dva dny před jeho odchodem z funkce. Tusk po jednání ve francouzské metropoli informoval, že Polsko podporuje francouzskou vojenskou účast v Mali a vyšle do západoafrické země dvě desítky vojenských instruktorů. Bezprostřední bojová účast polských vojáků v maliském konfliktu podle něj není nutná.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek