Dobré zprávy z eurozóny: Peníze tečou zpět na jih


Marie Bydžovská, Euroskop, 1.2.2013

Téměř 100 miliard eur privátních fondů se vrátilo zpět do periferních zemí eurozóny. Hlavní podíl na obnovení investic do Španělska, Itálie, Portugalska, Irska a Řecka v minulém roce měla podle Financial Times úloha Evropské centrální banky (ECB).

Studie nizozemské banky ING ukázala, že do zemí periferie měnové unie v posledních čtyřech měsících minulého roku doputovalo 93 miliard eur. To představuje 9 procent jejich celkového produktu. Ač se to zdá jako ohromná suma, je stále ve srovnání s dřívějším odlivem likvidity jen malou útěchou. V prvních osmi měsících roku 2012 odplynulo opačným směrem 406 miliard eur, což se rovná asi 20 procentům HDP těchto zemí.

Přesto návrat kapitálu do problematických částí měnového klubu vedl politiky k důvěře, že nejhorší část problémů mají země platící eurem za sebou. Guvernér ECB se na začátku roku vyjádřil, že v regionu dochází k „pozitivní nákaze“. Nižší výnosy z dluhopisů zlevňují vládám půjčování peněz, čímž se oslabí nutnost razantních škrtů a podpoří se tak hospodářský růst. Současně banky mohou více uvolnit úvěrování pro firmy.

Super Mario změnil pravidla hry

Hlavní roli v obnovení důvěry v budoucnost eurozóny hrála Evropská centrální banka. Její šéf Mario Draghi v září ohlásit zahájení programu neomezeného nákupu dluhopisů tzv. OMT (Outright monetary transaction) schéma. V jeho rámci bude frankfurtská banka nakupovat dluhopisy zemí, které požádají o pomoc a splní požadované podmínky, především reformují hospodářství.

Zásah ECB znamenal zlom především pro americké investory. „Do eura je opět možné investovat,“ řekl šéf divize evropských akciových trhů Goldman Sachs Alesdair Warren.

Během podzimu se snížily výnosy z dluhopisů krizí zmítaných zemí. Španělsko tento týden dokonce poprvé od propuknutí potíží na dluhopisovém trhu nabídlo desetileté bondy v celkové hodnotě 7 miliard eur. Investoři měli zájem o cenné papíry v hodnotě 23 miliard eur a více než polovinu kupců přišlo ze zahraničí.

V současnosti posiluje i hodnota eura. V pondělí jeho kurz dosáhl nejvyšších hodnot od prosince 2011. To však není úplně dobrou zprávou pro exportéry, protože jejich zboží se stane na zahraničních trzích dražší.

Míč je na straně politiků

Podle Financial Times však pro eurozónu představuje hlavní nebezpečí hrozba, že politici pod vlivem dobrých zpráv ochabnou v úsilí o prosazování reforem. Ani program OMT totiž není samospásným řešením problémů měnového klubu.

„OMT program je stále viděn jako plachta, která dusí požár běsnící v eurozóně. Lidé jsou proto ochotní nakupovat dluhopisy z její periferie – ne masivně – a za předpokladu, že ECB nad nimi drží ochrannou ruku,“ vyjádřil se pro FT Andrew Milligan, analytik Standard Life Investment.

Představitelé eurozóny budou muset dokončit vytváření bankovní unie a posílit finanční sektor. Zažehnány nejsou ani potíže veřejných financí. „Je stále otevřenou otázkou, zda politici splní svůj díl zodpovědnosti,“ řekl pro FT hlavní analytik ING Marc Cliff. V opačném případě totiž investoři mohou rychle důvěru v euro ztratit.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality