Orbán jednal s Putinem o energetice

01.02.2013
čtk

Maďarsko a Rusko chtějí úzce spolupracovat v oblasti energetiky a upevnit svoje obchodní vztahy. Po schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem to řekl maďarský premiér Viktor Orbán. Podle maďarské tiskové agentury MTI chce Orbán orientovat svou zemi na hospodářskou spolupráci s Moskvou, neboť je přesvědčen o významné roli, kterou bude Rusko v příštích letech hrát v postkrizové éře evropské ekonomiky.

„Maďarsko chce spolupracovat s mocným Ruskem jako silná evropská země. Jsme otevřeni diskuzím o jakýchkoli tématech i dosažení dohod,“ řekl Orbán. Rusko je v současnosti pro Budapešť po Německu druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem. Podle Putina dosáhla rusko-maďarská obchodní bilance v roce 2011 jedenácti miliard dolarů (asi 208 miliard korun). Během posledních tří let však podle ruského prezidenta rostl objem investic pomalu, což by se nyní mohlo změnit.

Ruské energetické společnosti se mají podílet na modernizaci a rozšíření maďarských elektráren či na stavbě dalších závodů. Putin poděkoval Maďarsku za podporu projektu plynovodu South Stream, který pro maďarskou ekonomiku znamenal příliv nových investic a možnost rozšířit energetické zdroje či inkasovat tranzitní poplatky. Rusko i nadále bude pro Budapešť zásadním poskytovatelem všech významných energetických zdrojů.

Maďarsko si naopak chce upevnit pozici na ruském trhu, kde jsou úspěšné zvláště maďarské farmaceutické firmy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek