Úředníci EU zahájili stávku. Nechtějí snižování platů

05.02.2013
Euroskop

Většina personálu Rady EU se podle serveru Euobserver přidala k dnešní stávce. Akce se koná pouhých 48 hodin před zahájením jednání o víceleté finanční perspektivě. Členské státy na ní budou jednat i o možném snížení výdajů na administrativu EU, včetně platů zaměstnanců evropských institucí.

Zástupce odborů Simon Coates řekl pro Euobserver, že budova Rady je téměř prázdná a úředníci z Evropské komise a Evropského parlamentu se připojí k demonstracím později během dne.

Podobnou stávku zažil Brusel již před listopadovou Evropskou radou, na které lídři členských států jednali o sedmiletém rozpočtovém rámci EU. Protože se jim nepodařilo překlenout propast mezi požadavky čistých plátců na snížení rozpočtu a trvání jiných zemí na udržení zemědělských a kohezních fondů, byl summit bez jakéhokoliv výsledku ukončen.

Hlavy států a vlád se do centra EU sjedou opět ve čtvrtek. Státy, které do společného rozpočtu víc posílají, než z něj dostávají, chtějí, aby škrty, které musely podstoupit národní administrativy, zasáhly i úředníky EU.

„Cílem je vyslat jasný signál představitelům států a vlád, že za čísly, na kterých se možná na konci týdne domluví, jsou reální muži a ženy, kteří zde pracují,“ řekl o stávce Coates.

V dopise adresovaném generálnímu tajemníkovi Rady Uwe Corsepiusovi se tři spolupořádající odborové skupiny odvolávají na veřejné prohlášení některých členských států, že budou trvat na snížení administrativních výdajů EU o 15 miliard z celkových 63 miliard eur. To odbory zaměstnanců evropských institucí odmítají.

Více na Euroskopu:

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek