Francie chce oslabit kurz eura, Německo ne

06.02.2013
čtk

Francie chce vnést na nadcházející jednání Euroskupiny, kde se scházejí ministři financí zemí eurozóny, a poté na ministerské zasedání skupiny G20 téma směnného kurzu eura. Řekl to dnes francouzský ministr financí Pierre Moscovici. Podle Paříže je euro nyní příliš silné, což podkopává ekonomiku měnové unie. S tím ale nesouhlasí německá vláda.

„V pondělí máme schůzku Euroskupiny a 15. a 16. února se poprvé za ruského předsednictví koná ministerské zasedání G20. Přijdu tam s tímto tématem,“ řekl ministr podle agentury Reuters. Francouzský prezident François Hollande v úterý v Evropském parlamentu prohlásil, že příliš výrazné výkyvy kurzu eura škodí evropské ekonomice a že země eurozóny by měly uvažovat o zavedení společné politiky směnných kurzů. Eurozóna by se podle něj měla dohodnout, jaký kurz by byl ve střednědobém výhledu nejvhodnější.

Podle Berlína ale euro z dlouhodobého hlediska nijak nadhodnocené není. Dlouhodobé konkurenceschopnosti nelze dosáhnout manipulacemi se směnnými kurzy, řekl na dnešní pravidelné tiskové konferenci mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert. „Z hlediska historického kontextu je německá vláda názoru, že euro v této chvíli nadhodnoceno není,“ řekl mluvčí.

Euro na konci minulého týdne vystoupilo vůči dolaru na 15měsíční maximum nad 1,37 USD a proti japonskému jenu je nyní na nejvyšší úrovni od dubna 2010. Svého maxima dosáhlo euro k dolaru v červenci 2008 na 1,6038 USD.

Se současným kurzem eura vyjádřil nespokojenost i francouzský ministr reindustrializace Arnaud Montebourg. Socialistická francouzská vláda se snaží posílit konkurenceschopnost domácího průmyslu a snížit vysoký obchodní deficit. Silný kurz domácí měny může podkopávat vývoz a ekonomiku zemí, které jsou na něm závislé.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek