Francouzi dál bojují na severu Mali

06.02.2013
čtk

Francouzská armáda a maliské jednotky pokračují na severozápadě Mali v pronásledování ozbrojených islamistů. Významné podpory se jim dnes dostalo v podobě příjezdu 1800 vojáků z Čadu, kteří mají zajišťovat bezpečnost v bývalé baště islamistů, ve městě Kidal. Francouzský prezident François Hollande v úterý na zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku vyzval Evropu, aby se více zajímala o budoucnost západoafrických států a v rámci boje proti terorismu pomohla s výcvikem tamních bezpečnostních sil.

Podle Hollandea je nutné zakročit proti africkému obchodu s narkotiky, neboť terorismus v západní Africe je živ právě z drogového byznysu. Dodal, že pokud by Francie v Mali neintervenovala, tak by zde nastal „čas terorismu“. Podle francouzského prezidenta není mise v někdejší francouzské kolonii jen součástí odčinění hříchů minulosti, ale i poděkováním za pomoc severoafrických vojáků při osvobození Francie za druhé světové války.

Hollande také poděkoval za porozumění s francouzským zásahem v Mali a dodal, že Paříž zde rovněž hájila evropské hodnoty. Zdůraznil, že Evropská unie by v budoucnu měla být lépe připravena na podobné rychlé zásahy.

Francie zahájila 11. ledna na žádost vlády v Bamaku intervenci v Mali s cílem pomoci maliské armádě zlikvidovat islamistické skupiny, které ovládly sever země a požadovaly pro tuto část nezávislost. Jejich hlavní pozice se prý již podařilo dobýt a islamisté se po útěku z velkých měst jako Gao, Timbuktu a Kidal stáhli na severozápad Mali. Ve zdejší hornaté oblasti pravděpodobně zadržují sedm Francouzů jako rukojmí, uvedla v úterý agentura AFP.

Konference řeší budoucnost Mali

V brzké době by mělo na bezpečnost v oblasti dohlížet pod záštitou OSN na 6000 příslušníků mezinárodních afrických sil. Vojáci z Čadu zajišťují bezpečnost ve městě Kidalu, francouzské jednotky jsou nadále rozmístěny na tamním letišti, potvrdilo francouzské ministerstvo obrany. Čad se chystá vyslat do Mali celkem 2000 vojáků, kteří ale oficiálně nepatří k vojenské misi AFISMA organizované státy západoafrického společenství ECOWAS. Většina z prozatím 2000 mužů této mise pochází podle francouzských údajů v současnosti z Toga, Burkiny Faso a Nigeru.

Mluvčí Pentagonu v pondělí večer sdělil, že americká armáda ve snaze pomoci Francouzům uskutečnila do víkendu 30 letů, při kterých přepravila kolem 610 vojáků, 760 tun vybavení a zásob a 180.000 litrů pohonných hmot. Tato letecká pomoc začala 27. ledna a uskutečňuje se letouny C-17, upřesnil mluvčí Rob Firman.

V Bruselu se koná mezinárodní konference o situaci v Mali za účasti zástupců Africké unie, OSN a regionálního bloku západoafrických států ECOWAS. Její účastníci jednají hlavně o tom, jak zamezit návratu islámských vzbouřenců po odchodu francouzských sil, jejichž intervence je podle všeho úspěšná a mohla by brzy skončit.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek