Francie stupňuje tlak, chce řešit silný kurz eura

11.02.2013
čtk

Francie trvá na tom, aby se ministři financí eurozóny zabývali vysokým kurzem eura a před nadcházející schůzkou G20 v Moskvě zaujali v této otázce jednotný postoj. Euroskupina, která dnes jedná v Bruselu a kterou tvoří právě ministři financí, ale není v této otázce jednotná. Někteří ministři obavy Paříže bagatelizují a nechtějí se kurzem eura vůbec zabývat.

„Budeme se bavit o směnných kurzech,“ řekl novinářům po příjezdu do Bruselu francouzský ministr financí Pierre Moscovici. „Euro v posledních měsících výrazně zpevnilo. A to z pozitivních důvodů, protože do eurozóny se vrací důvěra,“ řekl.

Francie považuje euro za nadhodnocené a chce prosadit, aby eurozóna měla stanoven nějaký střednědobý kurz. Minulý týden k tomu vyzval prezident François Hollande. Jeho návrh se ale setkal s chladným přijetím v Berlíně, který intervence na devizových trzích zavrhuje.

Na konci tohoto týdne se bude v Moskvě konat schůzka nejvyspělejších zemí světa G20. Před jejím konáním se jako tradičně sejdou zástupci klíčových zemí G7, kteří se zpravidla kurzy měn zabývají. Podle agentury Reuters se ale nepředpokládá, že by se postavili za oslabení eura. Naopak lze čekat, že podpoří tržní utváření kurzů měn.

Němci do Paříže vzkázali, aby se v první řadě zaměřila na zvýšení své vlastní konkurenceschopnosti. Pak nebudou francouzští vývozci tak závislí na kurzových výkyvech. Podobně vidí situaci i ministři z některých dalších zemí eurozóny.

„Umělé oslabování (kurzu eura) považuji za zbytečné,“ řekla rakouská ministryně financí Maria Fekterová. O kurzech měn musí podle ní rozhodovat trh, což je i názor například jejího lucemburského kolegy. „Rozruch kolem eura je podle mého názoru v tuto chvíli neoprávněný,“ doplnila Fekterová, když dorazila na schůzku Euroskupiny.

Kurz eura se zvyšuje hlavně v posledních týdnech. Zatímco loni v létě, kdy vrcholil pesimismus kolem dalšího vývoje eurozóny, kurz eura k dolaru spadl až na 1,21 USD, minulý týden euro vystoupilo nad 1,35 USD. Za zhruba půl roku tak zpevnilo asi o 12 procent.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek