Předvolební kampaň spěje do finále, Italové jdou volit


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 15.2.2013

Už za týden vyvrcholí bitva o italské voliče. Apeninský poloostrov čekají příští víkend předčasné parlamentní volby, z nichž vzejde 62. italská vláda od konce druhé světové války. Podle posledních průzkumů v jejím čele pravděpodobně stane levicový politik Pier Luigi Bersani.

Italský volební systém se řídí podle hesla: když už jít v neděli místo fotbalu volit, tak pořádně. Italové volí jak do sněmovny, tak do horní komory parlamentu – celkem z volby vzejde přes devět set zástupců v parlamentu.
Spektrum stranických „taháků“ na voliče je široké. Od daňových úlev přes zabránění návratu Silvia Berlusconiho až po snížení nezaměstnaností v době, kdy práci v jihoevropské zemi nemá třetina mladých do 24 let.

Bersani – zatím favorit

Jednašedesátiletý fanoušek rockové hudby Pier Luigi Bersani vede do voleb levicovou koalici Italia. Bene Comune (Itálie. Společné dobro) v čele se svou mateřskou Demokratickou stranou. Podle průzkumu, který minulý týden zveřejnila agentura Reuters, má zatím koalice složená z pěti stran 35procentní podporu voličů.

Bersani má s vrcholnou politikou bohaté zkušenosti. Do devadesátých let byl v italské komunistické straně. Je pověstný podporou odborářů. Vášnivý kuřák působil ve dvou vládách Romana Prodiho jako ministr. Minulý rok zvítězil ve stranických primárkách, kde porazil o generaci mladšího Mattea Renziho odkojeného politikou křesťanských demokratů. Výsledek vnitrostranického boje o lídra strany tak potvrdil současný evropský trend v době krize v podobě příklonu k levicovější politice.

„Budu volit Bersaniho, protože ideje jeho strany jsou mi nejblíž. Ale doufám, že se domluví s Montiho blokem. Bersanimu chybí komplexní pohled na italskou i mezinárodní ekonomiku. Ten má naopak Monti, který ale pro obyčejné lidi až příliš ztělesňuje nenáviděný bankovní systém,“ prozradil Euroskopu svou volbu mladík Davide.

Legenda Silvio posté na scéně

Bersanimu na záda dýchá pravicová koalice vedená kým jiným než Silviem Berlusconim. Nesmrtelné postavě italské politiky by před pár měsíci hádal zisk 29procentní podpory voličů jen málokdo. Mistrná rétorika ale opět zafungovala. Berlusconi svým spojencům sice slíbil, že do čela případné vlády se už nepostaví, čímž na svoji stranu získal například vlivnou Ligu severu, nikdo z koaličních partnerů mu ale nemůže upřít, že voliče pravici získává právě jeho charismatická image.
Koalice složená ze sedmi stran kritizuje úsporná opatření zavedená vládou odborníků. Berlusconiho PdL (Lid svobody) tak ve své kampani sliboval voličům hlavně snížení daně z příjmů či zrušení daně z nemovitostí, kterou prosadil technokratický kabinet Maria Montiho.

Strmý nárůst preferencí zaznamenala pravicová koalice po skandálu nejstarší tuzemské banky Monte dei Paschi i Mario di Siena, která čelí nařčení z podvodných transakcí, a to v době, kdy zástupci peněžního ústavu měli otevřenou podporu politiků z Demokratické strany.

Volič Berlusconiho uskupení se v Itálii nehledá lehko. „ Mnoho lidí volbu Berlusconiho tají a to poslední o co stojí, je dělit se o ní s otravnými průzkumy veřejného mínění,“ charakterizuje část pravicových voličů profesor politických věd Roberto D’Alimonte na stránkách serveru Financial Times.

Smíšek Grillo a slušňák Monti

Třetí příčku průzkumu obsadily Cinque Stelle neboli Hnutí pěti hvězd, které vede Beppe Grillo. Uskupení, které podle svých slov bojuje především proti estabilishmentu, zaznamenalo úspěch už při volbách na Sicílii. Jeho ideologie je kromě zřejmého protievropského postoje nejasná. Pro Italy je volba uskupení protestem proti současné i minulé politické reprezentaci, těžko si lze ale představit spolupráci Grillovy (ne)strany s jinými partajemi. Až tak je jiná.

Necelých 14 procent zatím získává spojenectví stran vytvořené kolem Maria Montiho. Poslední předseda vlády se nakonec rozhodl odmítnout nápadníky z řad levice i pravice, kteří mu nabízeli záštitu, a vytvořil vlastní centristický blok. Pod názvem Con Monti per l’Italia (S Montim pro Itálii) se kolem bývalého eurokomisaře sdružují Unie křesťanských demokratů a strana Budoucnost a svoboda, kterou vede bývalý koaliční partner Berlusconiho vlády Gianfranco Fini. Montiho blok má otevřenou podporu ředitele Ferrari Lucy di Montezemoly.

„Dám mu hlas, protože věřím, že s ním Italové můžou udělat krok vpřed, který nebude možná tak zábavný, ale o to víc reálný a udržitelný,“ vysvětluje Euroskopu Italka Lea, proč příští víkend podpoří právě Montiho.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality