Brusel zakročí proti Googlu kvůli ochraně osobních údajů

19.02.2013
čtk

Bruselské regulační úřady chtějí zasáhnout proti americké internetové společnosti Google kvůli její politice v oblasti ochrany osobních údajů. Nelíbí se jim její nová pravidla, která firmě umožňují shromažďovat data uživatelů ze všech jejích služeb, jako jsou YouTube či Gmail.

Pravidla americké společnosti zavedená loni v březnu podle regulátorů představují potenciálně vysokou hrozbu pro soukromí jednotlivců. Regulátoři dali v říjnu firmě čtyři měsíce na to, aby svou politiku v oblasti ochrany osobních údajů dala do pořádku.

„Google neposkytl žádné konkrétní a účinné odpovědi,“ uvedl francouzský regulační úřad CNIL. „Úřady EU na ochranu dat proto hodlají konat a pokračovat ve svém vyšetřování. Navrhují vytvoření pracovní skupiny vedené CNIL, která by koordinovala jejich reakci, jež by měla přijít do léta,“ dodal.

Úřad neupřesnil, jaké sankce hodlají regulátoři proti Googlu použít. Již v říjnu nicméně upozornil, že v úvahu přichází mimo jiné peněžní pokuta. Google tvrdí, že již v lednu představil seznam uskutečněných kroků, které by měly obavy regulátorů vyřešit. Mluvčí společnosti zdůraznil, že politika firmy v oblasti ochrany osobních údajů je v souladu s evropským právem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek