Draghi navrhl eurozóně vytvoření fondu na pomoc bankám

19.02.2013
čtk

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi ve svém projevu v Evropském parlamentu uvedl, že finanční prostředí v eurozóně je stabilnější než v předchozích letech, k překonání krize je však zapotřebí další úsilí. Vyzval rovněž eurozónu k rychlému vytvoření společného fondu na restrukturalizaci problémových bank.

Takovýto fond je podle Draghiho logickým a nezbytným krokem k dokončení bankovní unie poté, co ECB podle plánu v příštím roce převezme dozor nad bankovním sektorem eurozóny. Některé země, například Německo, se však k vytvoření podobného fondu staví skepticky. Obávají se, že jejich peníze budou použity na záchranu bank v sousedních státech, napsala agentura AP.

Draghi rovněž potvrdil, že na začátku letošního roku očekává v eurozóně ekonomickou slabost, kterou by později mělo vystřídat pozvolné hospodářské oživení. Zopakoval také, že banka bude sledovat vliv rostoucího kurzu eura na inflační vyhlídky. „Devizový kurz není cílem naší politiky, je ale důležitý pro hospodářský růst a cenovou stabilitu,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek