Europarlament: Kouření potlačuje, tabák dotuje


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 20.2.2013

Brusel před Vánocemi představil změnu směrnice o tabákových výrobcích, která bude v masovém měřítku bojovat se zlozvykem řady Evropanů. Antikuřácká kampaň vyjde Unii na pořádný balík ve výši téměř 800 milionů korun. O to zajímavější je zpráva, kterou na začátku února přinesl britský Sunday Telegraph.

Podle listu eurosposlanci na začátku roku schválili dotace pro pěstitele tabáku, a tím tak trochu zapomněli na předvánoční předsevzetí. Britští novináři touto informací ale rozezněli euroskeptickou strunu o trochu víc, než bylo nutné. Možnost, že pěstitelé tabáku opět získají finanční pomoc, sice prošla na začátku roku Výborem pro zemědělství, k jejímu schválení však ještě vede dlouhá cesta a kritici tvrdí, že na strašení je ještě příliš brzy.

Společná zemědělská politika je největším žroutem evropského rozpočtu. Její provoz tvoří přes čtyřicet procent výdajů evropské kasy (pro roky 2007-2013 bylo určeno na zemědělskou politiku 43 procent z celkového rozpočtu). Evropská komise nedávno opět vzkřísila debatu o potřebné reformě zemědělské politiky. Jejím výsledkem byl komisní návrh, že by zemědělci dostávali dotace vázané na produkci. Zároveň zveřejnila Komise seznam plodin pro takové dotace, jakými jsou například ovoce, maso, mléko a další.

V první řadě mléko, pak až tabák

Koncem ledna jednal o reformě politiky Výbor pro zemědělství Evropského parlamentu a v rámci pozměňovacích návrhů rozšířil původní záměr Komise. Dotace by se tak mohly vztahovat také na další plodiny, mezi kterými je i kontroverzní tabák. Podle prohlášení europoslance Roberta Duška, který je členem Výboru pro zemědělství, ovšem nejde v pravém slova smyslu o podporu tabáku a jeho průmyslu, ale o umožnění přímých plateb i pro pěstitele tabáku.

O tom se snažil britské novináře přesvědčit i autor kritizovaného návrhu italský europoslanec Herbert Dorfmann. „Pocházím z hornatého regionu, kde je potřeba poskytovat podporu výrobcům mléka. Můj návrh neměl vyznít tak, že budeme podporovat pěstitele tabáku, to nebylo účelem. Ani jsem o tabáku nepřemýšlel,“ hájí se Dorfmann, že v dlouhém seznamu produktů, který obsahuje i položku tabák, se zaměřil pouze na mléko.

Jak tvrdí Sunday Telegraph, pro země jako je Bulharsko nebo Řecko by realizace návrhu byla obrovskou šancí, jak využít podmínky i tradici, které k pěstování návykové látky mají. Do roku 2010 totiž zemědělci na dotacích pro tabák získávali miliony eur, o které s novou evropskou vizí boje proti kuřákům přišli. Pozměňovací návrh je tak pravděpodobně výsledkem lobbyistických snah pěstitelů tabáku.

České zájmy na tabáku

O možné změně však musí hlasovat celý parlament a je nepravděpodobné, že by sporný návrh, schválil. Europoslanci navíc často s takovou možností počítají a mnohdy zkouší prosadit projekty, které jdou proti unijnímu proudu jen proto, aby vyslali do svých domovských zemí signál voličům, že bojují za jejich zájmy.

Pro drtivou většinu zemí EU není tabáková otázka příliš důležitá, protože na ní nejsou zainteresovány. „České republice to ale jedno není, protože právě my jsme velkým exportérem tabákových výrobků, a to zejména těch sofistikovaných, typu mentol, aromatické příměsi, cigarety s nižším obsahem škodlivých látek a podobně,“ uvedl pro Euroskop agrární analytik Petr Havel.

Havel je přesvědčen, že systémově lepším řešením boje proti kouření než jsou restrikce, bude nedotovat v žádném okamžiku, ani v prvovýrobě, tabákovou produkci. Dojde tak k jejímu zdražení, což podle analytika odradí z finančních důvodů část kuřáků od kouření.

Evropská unie je největším dovozcem tabáku na světě. V produkci této plodiny je na pátém místě ve světě po Číně, Brazílii, Indii a USA.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality