Studie PwC: Eurozóna potřebuje fiskální unii

20.02.2013
čtk

Evropskou dluhovou krizi lze vyřešit jedině prostřednictvím fiskální unie. Všechna dosavadní opatření vedla pouze ke krátkodobé stabilizaci situace v eurozóně. Uvedl to v úterý šéf německé divize poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) Norbert Winkeljohann při prezentaci studie vypracované společně s Hamburským institutem pro světovou ekonomiku (HWWI).

K zajištění trvalé stabilizace eurozóny se podle studie „členské státy musí vzdát části své rozpočtové suverenity“. Do společného evropského rozpočtu by tak například mohlo směřovat deset procent národních výnosů z daně z příjmu. Studie rovněž vyzývá k vytvoření funkce měnového komisaře se silnými pravomocemi, který by kontroloval využívání těchto prostředků, napsala agentura DPA.

Hlavním důvodem současné krize jsou podle studie hospodářské rozdíly uvnitř eurozóny. „Tuto vrozenou vadu je zapotřebí odstranit,“ uvedl šéf HWWI Thomas Straubhaar. Studie proto navrhuje přesun financí ze silných do slabších států měnové unie, který by ale neměl narušit národní daňové systémy.

O využití těchto peněz by rozhodovaly jednotlivé země. Měnový komisař by nicméně kontroloval, zda státy přijímající peníze plní své povinnosti a dodržují cíle fiskálního paktu. V krajním případě by mohl vyplacení peněz zabránit.

Studie rovněž navrhuje zřízení evropského pojištění pro nezaměstnanost, které by mělo odlehčit národním systémům. Nezaměstnaní by z tohoto pojištění dostávali po jeden rok 30 procent průměrné čisté mzdy v příslušném státě. K financování tohoto pojištění by měla sloužit evropská daň ve výší téměř dvou procent z příjmu.

Představitelé 25 zemí Evropské unie již zhruba před rokem podepsali takzvaný fiskální pakt, kterým se zavázali dodržovat vyrovnané či přebytkové státní rozpočty. Jako jediné dvě země EU se k němu odmítly připojit Česko a Británie. Na paktu se většina EU shodla v reakci na dluhovou krizi a ve snaze předcházet jejímu opakování v budoucnosti.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek