EU žádá od Janukovyče „reálné reformy“ právního systému

26.02.2013
čtk

K „reálnému pokroku“ při prosazování evropských právních norem vyzvalo v pondělí v Bruselu vedení Evropské unie ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Šéf Evropské komise José Barroso prezidenta upozornil, že ve hře je podpis asociační dohody, který by se měl uskutečnit letos na podzim během summitu Východního partnerství v litevském Vilniusu. S dohodou o přidružení by Kyjev získal i významné obchodní výhody.

Vedení EU využilo včerejší summit s Ukrajinou k vážnému varování, že čas se Kyjevu krátí, napsala agentura AFP. „Některé kroky se podařilo udělat, ale očekáváme větší, konkrétnější pokrok,“ prohlásil unijní prezident Herman Van Rompuy. Požadavky Bruselu jsou podle něj realistické a dosažitelné, čas ale spěchá.

Důraz na evropské právní normy měl Janukovyčovi připomenout, že Brusel trvá na propuštění vězněné ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové a ministra vnitra její vlády Jurije Lucenka. Van Rumpuy sice jméno vůdkyně ukrajinské opozice nevyslovil, řekl ale, že Kyjev by měl „reformovat právní systém tak, aby nedocházelo k uplatňování selektivního práva“.

S podpisem asociační dohody by Ukrajina získala i lepší přístup na evropské trhy, protože smlouva předpokládá vytvoření zóny volného obchodu. Ukrajinská vláda ale váhá mezi rozšířením obchodních vztahů s Evropou a přistoupením k bezcelní zóně, kterou vytvořilo Rusko společně s Běloruskem a Kazachstánem. Barroso dal dnes Janukovyčovi fakticky vybrat, když prohlásil, že členství v obou organizacích zároveň není možné.

Podle analytiků citovaných agenturou AFP se sice Janukovyč musí rozhodnout mezi Bruselem a Moskvou, své dilema má ale i Evropská unie. Na jedné straně musí trvat na svém zásadním stanovisku ve vztahu k věznění špiček ukrajinské opozice, na druhé straně ale bojkotem ukrajinské integrace s Evropou může vehnat Kyjev do náruče Moskvy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek