Grillova Itálie: rozpuštěné strany nahradí čestní občané


Mariana Pítrová, EUROSKOP, 8.3.2013

Italské volby, na jejichž výsledky Evropa netrpělivě čekala, dopadly patem. Ve sněmovně sice získala většinu levice pod vedením Piera Luigiho Bersaniho, senát ale ovládl pravicový Silvio Berlusconi. Prekérní situaci může rozlousknout nováček italské politické scény, Hnutí pěti hvězd, které označují komentátoři za opravdového vítěze voleb. Uskupení skončilo ve volbách na třetí příčce, v dolní komoře získalo přes 25 procent hlasů, v senátu pak o procento méně.

Populistické hnutí se ale rozhodně netváří na to, že by pomohlo levicové či pravicové straně sestavit vládu. „Já s nimi nemohu diskutovat. Levice i pravice jsou to samé. Že spolu bojují, to vždycky jen předstíraly. Zákulisní dohody, které 20 let dělaly tajně, by teď musely udělat před voliči veřejně. To by znamenalo jejich politickou smrt,“ komentuje v rozhovoru pro týdeník Time povolební situaci Giuseppe Grillo, který stojí za vznikem protestního uskupení.

Zájemci o vstup do (ne)strany dokonce podle jejího zakladatele musí podepsat, že neuzavřou dohodu s žádnou politickou partají. Pro mnohé nerealizovatelný program uskupení je právě tím, co kritici nováčkovi politické scény vyčítají. Pět hvězd mimo jiné bojuje za přímou demokracii, úplnou svobodu internetu či vyrovnání platu zákonodárců s běžnými mzdami Italů.

Grillo postavil úspěch projektu na protievropské a protikorupční rétorice. Voliče našel především díky internetu, kterému připisuje volební úspěch. „Internet poskytuje transparentnost, mění mentalitu a spojuje lidi. Podívejte se třeba na papeže. Rezignoval zčásti kvůli zdraví, ale také kvůli tomu, že začal tweetovat…Ovečky chtěly mluvit s pastýřem, několikasetletá tradice skončila,“ nezapře své původní povolání komika Grillo.

Itálie: kolébka všeho

Charismatický muž věří, že jeho „Cinque Stelle“ zahájily v Itálii novou éru. „Všechno pochází z Itálie. Zrodil se tu fašismus, banky, vynalezli jsme dluh i mafii. Pokud se naše mise nepodaří, Itálií bude zmítat pouliční násilí, protože v našem hnutí je koncentrovaná zloba a vztek lidí,“ je přesvědčen o možném scénáři komik.

A jaký je Grillův recept na oživení italské společnosti? „Rozpustit politické strany, vzít jim okamžitě peníze, prosadit zákony proti korupci a střetu zájmů,“ vypočítává politik svérázné způsoby řešení krize a tvrdí, že politiky by měli nahradit „informování a čestní občané,“ kteří by ve funkci působili jen dvě volební období a pak „by se vrátili domů. Žádné peníze ani kariéra,“ předestírá svou vizi prošedivělý kudrnáč.

Co vlastně Grillo chce, ale není jasné. Itálie už zažila mnoho, ale o politiku bez politiků se ještě nepokoušela. Dva týdny po volbách se nerýsuje žádné smysluplné řešení. Bersani nabídl svéhlavému baviči ústupky. Marně. A ačkoliv prezident Giorgio Napolitano tvrdí, že do konce svého volebního období v květnu udělá všechno pro sestavení vlády, Apeninský poloostrov dost možná skončí u dalších předčasných voleb.

MoVimento 5 Stelle
Hnutí založil v roce 2009 Giuseppe Grillo a Gianroberto Casaleggio. Název Hnutí pěti hvězd je odvozen od pěti hlavních oblastí, kterým se chce uskupení věnovat. Dvě hvězdy představují enviromentální témata: vodu a životní prostředí. Zbylé tři hvězdy pak představují dopravu, vývoj a internetové připojení, které je klíčem k úspěchu Grillova projektu.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality