Summit EU má zdůraznit konkurenceschopnost, růst a zaměstnanost

13.03.2013
čtk

O vývoji evropských ekonomik v době rostoucí nezaměstnanosti a ekonomického poklesu budou ve čtvrtek a v pátek v Bruselu jednat vedoucí představitelé států Evropské unie. Jejich vrcholná schůzka by měla nastínit hlavní ekonomické priority pro zbytek roku a měla by se zaměřit především na posilování růstu a konkurenceschopnosti a snižování nezaměstnanosti. V pátek se lídři států EU zaměří na vztahy se strategickými partnery, především s Ruskem.

Přes stabilizaci trhů zůstává situace ve skutečné ekonomice velmi obtížná, řekl před summitem vicepremiér irské vlády Eamon Gilmore, jehož země předsedá EU. „Ještě nejsme venku z krize, jak ukazuje nepřijatelná úroveň nezaměstnanosti,“ uvedl předseda Evropské komise José Manuel Barroso. Unijní prezident Herman Van Rompuy pak varoval ve zvacím dopise účastníky summitu, „že podle posledních prognóz bude evropské oživení pomalé a křehké“ a připomněl „nynější relativní stagnaci ekonomické aktivity“.

Pravidelný „jarní“ summit bývá zaměřen na ekonomiku a sociální záležitosti. Nejprve bude hodnotit plnění národních programů v rámci koordinace rozpočtových a ekonomických politik, která byla zavedena po propuknutí dluhové krize.
Summit by pak měl stanovit strategické priority a základní směry, na jejichž základě se budou formovat konkrétní doporučení pro jednotlivé státy. „Měli bychom se pečlivě podívat na ekonomickou situaci a stanovit směry, kterými se budeme ubírat. Měli bychom poskytnout vodítko pro národní ekonomické politiky,“ uvedl Van Rompuy.

Jak smířit úspory a podporu růstu?

Navrhované závěry summitu kladou důraz na posilování konkurenceschopnosti, růstu a zaměstnanosti. Obzvláštní význam přikládají boji s nezaměstnaností mládeže. „Ekonomická stagnace předpovídaná pro tento rok a nepřijatelně vysoká úroveň nezaměstnanosti zdůrazňují význam intenzivnějšího úsilí o podporu růstu,“ uvádějí dále závěry summitu.

Vyzývají k tomu, aby konsolidace rozpočtů byla „přátelská k růstu“ a aby se přístup lišil podle jednotlivých zemí. Nejmenovaný vysoký unijní představitel dnes ale varoval před „zjednodušující debatou, která by proti sobě kladla růst a utahování opasků“. „Nesmí se to dávat do protikladu. Finanční stabilita je předpokladem růstu. Musíme najít pragmatické řešení,“ řekl.

Jak přísná bude EU na „rozpočtové hříšníky“?

Summit by mohl také podle analytiků také naznačit, zda se bude nadále klást důraz na velikost rozpočtových deficitů, nebo na snižování strukturálních deficitů, což by mohlo získat čas zemím jako Španělsko, Portugalsko a Francie a případně i Itálie. Zmíněný unijní představitel ale odmítl, že by se jednání vysloveně zaměřovalo na Itálii. Připustil, že při odděleném setkání šéfů států eurozóny se bude probírat situace ve všech zemích platících eurem.

Setkání lídrů eurozóny ve čtvrtek večer by se mohlo dotknout i záchranného plánu pro Kypr a otázek kolem bankovní unie. O Kypru budou ale zvlášť jednat ministři financí eurozóny na mimořádně svolané schůzce v pátek odpoledne.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek