Euroskupina poskytne Kypru větší flexibilitu u bankovní daně

19.03.2013
čtk

Ministři financí eurozóny se rozhodli dát Kypru větší volnost při stanovení daně z bankovních vkladů, která je podmínkou finanční pomoci pro zemi. Souhlasí i s tím, aby Kypr uložil daň 15,6 procenta na bankovní vklady nad 100.000 eur (2,6 milionu Kč) a ušetřil od daně drobné střadatele. Agenturu Reuters o tom informovaly zdroje obeznámené s výsledky telekonference tzv. Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny. Zdroje však rovněž dodaly, že není jisté, jak se nakonec Kypr rozhodne.

Euroskupina upřednostňuje ochranu drobných střadatelů. Trvá však na tom, že Kypr musí z daně z vkladů získat 5,8 miliardy eur. Kyperský parlament bude o záchranném balíku hlasovat v úterý.

Euroskupina svolala telekonferenci o pomoci pro Kypr na pondělí večer. „Všichni ministři Euroskupiny chtěli, aby 100.000 euro bylo nezdaněno,“ řekl agentuře Reuters zdroj z řeckého ministerstva financí. „Kypr nechce zavést velkou daň nad 100.000 kvůli odlivu peněz. Dvě třetiny vkladů jsou ze zahraničí.“

Euroskupina v prohlášení ujistila, že zdanění vkladů na Kypru bude jen jednorázovým opatřením a nemělo by se zavádět v dalších zemích.

Ministři financí zemí eurozóny se v noci na sobotu dohodli na programu pomoci Kypru a jeho ztrátovým bankám v objemu až deseti miliard eur (asi 256 miliard Kč). Kypr však má k záchraně přispět částkou 5,8 miliardy eur. Tyto peníze má podle původního oznámení získat jednorázovou daní 9,9 procenta z bankovních vkladů nad 100.000 eur a 6,75 procenta u vkladů nižších. Kypr by zřejmě bez finanční pomoci musel vyhlásit platební neschopnost.

Plán, jímž se část zátěže pomoci přesouvá na vkladatele, kteří byli v EU dosud úzkostně chráněni, je za tři a půl roku řešení dluhové krize v zemích eura bezprecedentní. Analytici a investoři se bojí, že to může vyvolat masové vybírání vkladů nejen na malém Kypru, ale i v některých ohrožených velkých zemích měnové unie, zejména ve Španělsku a Itálii.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek