Zpráva Komise kritizuje situaci na Ukrajině

21.03.2013
čtk

Evropská komise zveřejnila zprávu, která zdůrazňuje nevyrovnanost politických reforem v zemích sousedících s Evropskou unií. Dokument oceňuje vývoj za minulý rok v Moldavsku, Arménii a v Gruzii. Naopak má výhrady vůči Ukrajině, kde se situace oproti předcházejícímu roku zhoršila.

Výroční zprávu komise o 16 státech v blízkém sousedství EU představil komisař pro rozšíření a evropskou sousedskou politiku Štefan Füle. Podle zprávy se země východního partnerství vydávají „stále více rozdílnými cestami“. Moldavsko, Gruzie a Arménie pokračují v demokratických reformách a uspořádaly volby, které celkově odpovídaly mezinárodním standardům.

Naopak parlamentní volby na Ukrajině měly řadu nedostatků a představovaly zhoršení ve srovnání s již dříve dosaženými standardy, tvrdí zpráva. Podle ní musí Ukrajina zesílit boj se střety zájmů a s korupcí, především v soudnictví. Měla by také podniknout kroky k vytvoření spolehlivého volebního systému a zavést jasná pravidla pro vyrovnaný přístup kandidátů do médií.

Také Ázerbájdžán musí podle EK udělat významné kroky, aby splnil své závazky, pokud jde o demokratizaci a změny ve volebním systému. V Bělorusku se volby konaly na pozadí represí, poznamenala výroční zpráva, která také odsoudila vážné porušování lidských práv a represe opozice. V Bělorusku má nicméně EU poměrně malý vliv vzhledem k nepřátelskému postoji režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

K situaci ve státech, které sousedí s EU ve Středomoří, EK zdůrazňuje, že občanská společnost je tu více slyšet než v minulosti. Komise má výhrady, pokud jde o svobodu shromažďování a projevu především v Egyptě a v Alžírsku. Stejně tak se v těchto zemích pomalu uskutečňují ústavní reformy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek