Kyperské banky otevřou až ve čtvrtek

27.03.2013
čtk

Kyperské banky se včera navzdory dřívějším příslibům vlády neotevřely a zákazníci musejí počkat nejméně do čtvrtka. Proti novému záchrannému plánu pro ochromené ostrovní banky, který eurozóna s Kyprem dohodla v pondělí, však v centru metropole Nikósie demonstrovaly tisíce studentů a bankovních zaměstnanců. Ze své funkce v úterý také odstoupil šéf největšího finančního domu Bank of Cyprus.

Vkladatelé, u nichž vznikly obavy, že se pustí do překotného výběru peněz či jejich převádění do zahraničí, se nedočkají otevření bank dříve než ve čtvrtek. A i pak budou muset zřejmě počítat s omezením vybírání hotovosti.

Kyperský ministr financí Michalis Sarris připustil, že majitelé vysokých vkladů u kyperských bank by v rámci záchranného plánu mohli přijít až o 40 procent svých úspor nad 100.000 eur (2,6 milionu Kč), což je nejvýše pojištěná částka v Evropské unii.

Ředitel Bank of Cyprus Andreas Artemis se rozhodl na protest proti záchrannému plánu odstoupit z funkce. Kyperská centrální banka ještě předtím jmenovala pro banku nuceného správce, který bude dohlížet na její slučování s Laiki.

Kolem 3000 studentů manifestovalo před parlamentem a 200 zaměstnanců největší komerční banky v zemi – Bank of Cyprus – se shromáždilo k protestní demonstraci před budovou kyperské centrální banky. Panují obavy, že sloučení Bank of Cyprus a fakticky bankrotující banky Laiki povede ke ztrátě stovek až tisíců pracovních míst.

Řecký finanční ústav Piraeus Bank podle dnešních informací podepsal dohodu o převzetí poboček všech tří kyperských bank – Bank of Cyprus, Laiky a Hellenic Bank – v Řecku za 524 milionů eur (asi 13,5 miliardy Kč). Završil tak dřívější dohodu, podle které měl pobočky kyperských bank v Řecku převzít. Na rozdíl od bank na Kypru se dosavadní pobočky v Řecku, které ale už budou součástí skupiny Piraeus Bank, otevřou už ve středu.

Podle člena výkonné rady Evropské centrální banky Benoita Coeurea bankovní krize na Kypru byla specifickým případem a použitý plán záchrany by neměl být považován za model pro další evropské země, které se ocitnou v problémech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek