Kypr před otevřením bank zavádí mimořádná bezpečnostní opatření

28.03.2013
čtk

Kyperské úřady dnes zavedly mimořádná bezpečnostní opatření před plánovaným otevřením bank v poledne místního času (11:00 SEČ). Banky byly zavřené bezmála dva týdny kvůli obavám z hromadného výběru peněz či jejich masívnímu převádění do zahraničí poté, co v zemi na pokraji bankrotu začalo hrozit, že střadatelé o velkou část vkladů přijdou.

Policie zmobilizovala síly pro případ, že by kvůli očekávanému návalu v bankách vypukly nepokoje v ulicích. Přímo v každé bankovní pobočce budou hlídkovat pracovníci soukromé bezpečnostní aqentury.

Policisté ozbrojení samopaly dohlíželi na noční převoz kontejnerů s bankovkami v úhrnné hodnotě pěti miliard eur, které poslala Evropská cenrální banka a které byly rozváženy po jednotlivých pobočkách.

V zemi vládne napjatá atmosféra, kterou i ve středu provázelo několik demonstrací. Poslední protesty za účasti několika stovek lidí se uskutečnily v noci před budovou kyperské centrální banky. „Nic nezaplatíme, nic nedlužíme,“ skandoval dav.

Maximálně 300 eur denně

Kvůli přetrvávajícím obavám z velkého odlivu peněz je ode dneška limit pro výběr hotovosti v bankomatech 300 eur (7700 Kč) denně na majitele účtu. V zemi bude možné bez omezení platit kyperskými platebními kartami, ale v zahraničí jen do částky 5000 eur (zhruba 129.000 korun) měsíčně. Dovozci nebudou smět převádět peníze do zahraničí, pokud neprokážou, že platí za importované zboží.

Na Kypru už je jasné, že majitelé nepojištěných vkladů nad 100.000 eur pocítí ztráty v řádu desítek procent. Podle posledních informací půjde o zhruba 35 procent v případě největší komerční banky v zemi Bank of Cyprus, která se částečně sloučí s druhou bankou Laiki, jež je v likvidaci. Majitelé velkých kont v Laiki se mohou obávat ještě větších ztrát. V průběhu posledních dnů kyperský ministr financí Michalis Sarris operoval s odhady jdoucími od 40procentních až 80procentních případných ztrát.

Bank of Cyprus a banka Laiki se kvůli nedobytným pohledávkám topí v dluzích, za něž vláda, která je sama ve vážných finančních obtížích, nechce ručit a náklady převádí na bedra střadatelů nalákaných příznivějšími úroky než ve zbytku EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek