Francie oznámila snižování počtu vojáků v Mali

29.03.2013
čtk

Francie od konce dubna začne omezovat svou vojenskou přítomnost v Mali: do července klesne ze současných čtyř tisícovek vojáků na polovinu a do konce roku na tisícovku. Oznámil to francouzský prezident François Hollande, který je současně vrchním velitelem ozbrojených sil. „Dosáhli jsme svých cílů,“ prohlásil.

Francie v Mali vojensky zasáhla počátkem roku, aby zastavila postup islamistických rebelů spjatých s teroristickou sítí Al-Káida na hlavní město Bamako. Od počátku však Paříž slibovala, že intervenci rychle ukončí a operaci předá jednotkám Africké unie a OSN.

Do Mali nedávno dorazila také třicítka českých vojáků na misi EU. Mise není bojová, je zaměřená na výcvik. Svou činnost by česká jednotka měla zahájit v dubnu.

Hollande také trval na tom, že volby v Mali se uskuteční během července, přičemž Paříž prý nemá preferovaného kandidáta na šéfa státu. „Doby, kdy Francie dosazovala hlavy afrických států, minuly,“ řekl Hollande v televizním rozhovoru.

Bývalá francouzská kolonie na západě Afriky má hlavu státu volit 7. července a o dva týdny později i parlament. Volby mají stabilizovat situaci poté, co francouzská armáda pomohla vládním vojskům potlačit dobře vyzbrojené rebely, postupující z rozlehlých území na pouštním severu země na jih. Od počátku operace, 11. ledna, francouzská armáda přišla o pět vojáků. Nepodařilo se však dosud osvobodit 15 Francouzů unesených v Africe, jeden z rukojmích pravděpodobně zahynul.

Hollande v interview rovněž uvedl, že nehodlá v příštím roce seškrtat výdaje na obranu z 31 miliard eur, jakkoli je zapotřebí ve státním rozpočtu na příští rok ušetřit pět miliard eur v dalších resortech. Vrátil se také k předvolebnímu slibu zavést daň ve výši 75 procent z výdělků přesahujících milion eur, zamítnutou ústavními soudci. Návrh na „superdaň“ hodlá přepracovat tak, aby zatížila spíše firmy než jednotlivce.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek