Na Kypru se otevřely banky, výběr možný zatím jen s omezením

29.03.2013
čtk

Na Kypru se téměř po 14 dnech otevřely banky. Střadatelé jsou ovšem při vybírání peněz ze svých účtů omezeni, což má zabránit překotnému úniku kapitálu. Podle kyperského ministra zahraničí budou limity zcela zrušeny zhruba do měsíce. Před pobočkami bank se za velkého zájmu televizních štábů tvořily fronty desítek lidí, ale masový nával se nakonec nekonal.

Finanční domy dnes byly na ostrově otevřeny šest hodin. Některé přepážky se otevřely se zpožděním, což u čekajících někdy zvyšovalo nervozitu. Vážnější incidenty ale hlášeny nebyly. Mnozí lidé projevovali odhodlání svoje úspory postupně vybrat. Znovuotevření bank provázela přísná bezpečnostní opatření. S ohledem na krizi, se kterou se země potýká, se prezident Anastasiadis rozhodl nechat si snížit plat o čtvrtinu. Ministři pak budou brát o 20 procent méně. Stejně jako hlava státu se navíc vzdají 13. platů.

Maximální částka při výběru v hotovosti ve všech kyperských bankách nesměla přesáhnout 300 eur (7700 korun) či hodnotu této částky v cizí měně na den a na osobu. Soukromé osoby zároveň nesmějí jednorázově převádět částky nad 5000 eur měsíčně do jiné banky či do zahraničí. Lidé opouštějící Kypr nesmějí mít u sebe v hotovosti více než 1000 eur. Firmy mohou na kyperském území bezhotovostně převádět 5000 eur denně; vyšší částky musí schvalovat centrální banka.

Podle kyperské centrální banky se budou omezení revidovat každý den podle intenzity výběru peněz. Kyperský ministr zahraničí Joannis Kasulides dnes prohlásil, že restrikce bude možné postupně zcela zrušit zhruba do měsíce. Vláda původně uváděla, že opatření zůstanou v platnosti týden.

Kyperský finanční sektor podstupuje ozdravnou kůru, která se promítla do likvidace druhé největší komerční banky Laiki a jejího částečného sloučení s rovněž problémovou Bank of Cyprus. Majitelé vkladů nad 100.000 eur (2,6 milionu korun) – což je limit, do kterého jsou vklady v Evropské unii povinně pojištěny – přitom přijdou o část peněz v řádu desítek procent. Země potřebuje vlastními silami sehnat či uspořit skoro šest miliard eur, aby mohl získat slíbenou půjčku od eurozóny ve výši deseti miliard eur.

Krach bank má prošetřit skupina soudců

Kyperská vláda jmenovala vyšetřovací komisi, která má prošetřit případné trestné činy předcházející pádu ostrovních bank. Tři bývalí soudci kyperského nejvyššího soudu mají zjistit, zda na počátku bankovní krize nebyla „trestní, občanská nebo politická odpovědnost“, řekl mluvčí kyperského prezidenta Konstantinos Petridis.

Evropská komise dnes uvedla, že volný pohyb kapitálu by měl být na Kypru obnoven co nejrychleji. Připustila rovněž, že za nynější situace na ostrově bylo zavedení mimořádných restrikcí oprávněné. Podle údajů Evropské centrální banky (ECB) klesaly soukromé vklady u kyperských bank v prvních dvou měsících roku, tedy v době, kdy se Kypr ponořoval hlouběji do krize, zhruba dvouprocentním tempem měsíčně.

List Financial Times (FT) napsal, že Mezinárodní měnový fond (MMF) zaujal v souvislosti s kyperskou krizí vůči Evropě tvrdší postoj. Fond prý v roce 2010 vydatně pomáhal, zatímco letos přešel ke své známější úloze přísného pedanta. O příspěvku MMF k dohodnutému záchrannému úvěru pro Kypr by se mělo rozhodnout do konce příštího měsíce, řekl mluvčí fondu Gerry Rice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek