Zeman a Barroso vztyčili nad Hradem vlajku EU

03.04.2013
čtk – aktualizace

Český prezident Miloš Zeman a předseda Evropské komise José Manuel Barroso dnes sledovali, jak na nádvoří Pražského hradu vystoupala na stožár modrožlutá vlajka Evropské unie, a doplnila tak prezidentskou zástavu a vlajku ČR. Při slavnosti na prvním hradním nádvoří zazněly hymny České republiky a Evropské unie. Zemanův předchůdce Václav Klaus se unijní zástavě na Hradě bránil. Nový prezident je oproti němu příznivcem evropské integrace. Unijní vlajka tak nad Pražským hradem zavlála devět let po vstupu České republiky do EU.

Proti vyvěšení evropské vlajky protestovalo na Hradčanském náměstí několik uskupení. Desítky demonstrantů pískaly a skandovaly „hanba“.

Je běžné, že i v prezidentském sídle je vztyčována vlajka EU,“ řekl novinářům Zeman. „Pokud vím, není v Buckinghamském paláci, ale já nejsem anglická královna,“ prohlásil prezident. „To, co se stalo, stalo se sice poněkud opožděně, ale díky bohu se to stalo. A je to symbol našeho přihlášení k hlavnímu proudu evropské integrace,“ dodal prezident, který zavtipkoval a otázal se Barrosa, zda nechce Evropskou komisi přestěhovat do Prahy.

Chalupa jak márnice

Zeman má ale k unii i drobné výhrady. Například mu vadí úsporné žárovky z nařízení EU. Jednu si prý dal na svoji chalupu a od té doby je tam světlo jak „v márnici“.

Těsně před polednem Zeman také podepsal doplněk Lisabonské smlouvy, který umožňuje vznik nového záchranného fondu eurozóny. Jeho předchůdce Klaus text označil za „zrůdnou a absurdní věc“. Takzvaný euroval má pomoci ohroženým ekonomikám eurozóny.

Symbolický podpis

Podle Zemana má podpis dodatku Lisabonské smlouvy hlavně symbolickou hodnotu. Evropský stabilizační mechanismus se totiž týká jen zemí platících eurem a podle odhadu nového prezidenta se ČR k jednotné evropské měně připojí nejdříve za pět let.

Svůj odpor proti symbolu evropské integrace přišla vyjádřit například neparlamentní pravicová euroskeptická Strana svobodných občanů. Její předseda Petr Mach ČTK řekl, že není důvod pro vyvěšení vlajky natrvalo. Protestovalo i konzervativní hnutí D. O. S. T., v kterém se sdružují sympatizanti exprezidenta Klause. Proti evropské zástavě na Hradě demonstrovala též politická strana Suverenita, které předsedá neúspěšná prezidentská kandidátka Jana Bobošíková.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek