Brusel chce, aby Portugalsko dodrželo cíle finanční pomoci

08.04.2013
čtk

Evropská komise vyzvala v noci na dnešek Portugalsko, aby dodrželo rozpočtové cíle dohodnuté v rámci programu finanční pomoci. Jinak Lisabon nedostane více času na splacení záchranného úvěru, pohrozila komise. Brusel reagoval na to, že portugalský ústavní soud v pátek zamítl některé body letošního plánu rozpočtových úspor v sumě až 1,3 miliardy eur (33,5 miliardy Kč) z celkového balíku pěti miliard eur.

„Jakékoli vybočení z cílů plánu finanční pomoci nebo jejich nové projednávání by mohlo zmařit to, čeho dosud Portugalsko dosáhlo,“ uvádí se v komuniké komise. „Pokračující a rozhodné zavádění tohoto programu je podmínkou pro rozhodnutí o prodloužení lhůty splatnosti finanční pomoci Portugalsku, což zemi usnadní návrat na finanční trhy a dosažení cílů programu,“ píše se v prohlášení.

EU zváží prodloužení lhůty

Portugalsko a Irsko usilují o prodloužení termínu splatnosti záchranných úvěrů od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Chtějí rozložit splátky až za rok 2022, aby se jim snížily náklady na obsluhu dluhů. O této věci by měli v pátek jednat ministři financí EU.

Portugalský ústavní soud odmítl jako protiústavní čtyři z devíti opatření, která chtěl kabinet uskutečnit ještě letos. Mezi odmítnutými body byly zejména plány na omezení příplatků pro důchodce a státní zaměstnance a na snížení plateb nemocenské a dávek v nezaměstnanosti.

Portugalský premiér Pedro Passos Coelho v neděli oznámil, že jeho vláda chce zacelit mezeru novými rozsáhlými škrty ve státních výdajích, a to hlavně ve zdravotnictví, ve školství a v sociální oblasti. Vyloučil ale další zvýšení daní, které má být podle dosavadního plánu v tomto nejvyšší v historii země.

Premiér se chce vyhnout 2. záchrannému balíku

„Vláda je odhodlána plnit všechny cíle programu,“ řekl Coelho a dodal, že již pověřil ministry, aby navrhli snižování výdajů ve svých resortech. Zdůraznil, že země se musí vyhnout druhému záchrannému balíku, který loni muselo přijmout Řecko.

„Evropská komise vítá, že po rozhodnutí portugalského ústavního soudu o rozpočtu na rok 2013 portugalská vláda potvrdila odhodlání zachovat adaptační program včetně jeho fiskálních cílů a harmonogramu,“ uvedla komise. Analytici podle agentury Reuters předpokládají, že Portugalsko se s věřiteli bude schopno dohodnout na náhradních opatřeních.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur. Portugalskou ekonomiku od té doby tlačí dolů opatření ke snížení rozpočtového deficitu, která jsou součástí podmínek úvěrové dohody.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek