Americký ministr financí vyzval ke zmírnění úsporných opatření v Evropě

09.04.2013
čtk

Americký ministr financí Jacob Lew vyzval evropské země ke zmírnění úsporných opatření a k výraznější podpoře hospodářského růstu. „Máme obrovský zájem na zdraví a stabilitě Evropy,“ řekl ministr během návštěvy v Bruselu. „Spojené státy nemají žádné větší a důležitější ekonomické partnerství než to s Evropou,“ dodal.

Lew se setkal s významnými evropskými představiteli, například s předsedou Evropské komise Josém Barrosem a předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem. „Zajímaly mě zejména plány evropských partnerů na posílení poptávky v době stoupající nezaměstnanosti,“ uvedl Lew.

Řada evropských domácností nyní omezuje výdaje, protože vládní úsporná opatření mají negativní dopad na hospodářský vývoj a zvyšující se nezaměstnanost. Míra nezaměstnanosti v eurozóně nyní dosahuje rekordních 12 procent. Evropská komise předpokládá, že ekonomika eurozóny v celém letošním roce klesne o 0,3 procenta.

V úterý se Lew setká s německým protějškem Wolfgangem Schäublem. Představitelé Bruselu a Washingtonu doufají, že v červnu zahájí rozhovory o vytvoření zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. Cílem těchto rozhovorů je posílení obchodní výměny, které by mělo podpořit hospodářský růst.

Plánovaná zóna volného obchodu podle Lewa „odráží přesvědčení, že naše ekonomické vztahy mohou být ještě výkonnějším zdrojem obchodu, pracovních míst a hospodářského růstu“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek