Francie schválila sňatky homosexuálů


Mariana Pítrová, Euroskop, 9.4. 2013

Francouzský senát schválil kontroverzní zákon, který v zemi uzákonil manželství homosexuálů a povolil adopci pro partnery stejného pohlaví. Horní komora byla poslední zastávkou diskutované normy.

Když loni na jaře gradovala předvolební kampaň prezidentských kandidátů ve Francii, Francois Hollande bojoval o přízeň voličů dvěma velkými tématy – zdaněním nejbohatších a právě skloňovaným uzákoněním sňatků homosexuálů. Ten nyní prošel horní komorou francouzského parlamentu.

Sněmovna se se zmiňovaným zákonem vypořádala hladce, protože socialisté, z jejichž dílny předpis pochází, mají v dolní komoře většinu. „Tento zákon se chystá posílit instituci manželství,“ obhajoval předpis před zákonodárci premiér Jean-Marc Ayrault. Po 110 hodinách debaty letos v únoru hlasovalo pro 329 zákonodárců z 577.

Protesty pro zákonu o partnerství homosexuálů ve Francii
Protesty pro zákonu o partnerství homosexuálů ve Francii. Ne všichni tento zákon vítají (foto. čtk)


Občanský pakt solidarity

Ačkoliv Hollandova domovská strana neoplývá se senátu tak silnou většinu, jako je tomu v dolní komoře, očekávalo se, že senátoři zákon schválí a Francie se tak stane osmou evropskou a dvanáctou světovou zemí, která sňatky gayů a leseb povolí. Homosexuální manželství jsou na starém kontinentu legalizována ve Španělsku, Portugalsku, Nizozemsku, Belgii, Norsku, Švédsku a na Islandu.

Doposud francouzská legislativa umožňovala registrované partnerství, stejně jako v České republice. Ve Francii se přitom jedná o formu partnerství v podobě tzv. občanského paktu solidarity, která platí již od roku 1999. Toho využívají i osoby opačného pohlaví kvůli zvýhodnění v sociální oblasti, nicméně za své ho přijali hlavně homosexuálové, pro něž je to zatím jediná cesta k úředně uznanému svazku. Zahraniční komentátoři schválení nového zákona přirovnávají ke zrušení trestu smrti z roku 1981.

Svatby ano, adopce ne

Podle posledního průzkumu televizního kanálu BFM se pro sňatky homosexuálů vyslovilo 53 procent Francouzů, ovšem 56 procentům vadí, že by páry stejného pohlaví mohly adoptovat děti. S Hollandovým plánem pak nesouhlasí především pravice a katolická církve. Už v době, kdy o zákonu jednala francouzská sněmovna, vycházely do ulic Paříže a dalších francouzských měst statisíce lidí, aby proti záměru socialistů protestovaly.

Kontroverzní zákon vzbuzuje ve francouzské společnosti vášně především proto, že homosexuální sňatek tu nebude postaven na roveň tradičním svatbám jen teoreticky, ale i prakticky. Zatímco v katolickém Španělsku či Portugalsku vedle sebe existuje civilní a církevní svatba, ve Francii musí církevnímu sňatku vždy předcházet ten úřední. Jak uvádí britská BBC odpůrci homosexuálních manželství z řad Španělů tak mohou mít na rozdíl od Francouzů pocit, že jejich svatba v kostele nemá nic společného s tou úřední posvěcenou státem, která je ve středomořském státě gayům a lesbám přístupná.

Svatby gayů rozdělují britské legislativce

Debata o plnohodnotných svatbách partnerů stejného pohlaví se ale vede i na opačném břehu kanálu La Manche. Britský premiér David Cameron dlouhodobě slibuje, že homosexuálům v této oblasti vyjde jeho vláda vstříc. Ve Velké Británii mohou už teď gayové a lesby adoptovat děti, kruciálním sporem ale na ostrovech zůstává, zda by měli mít možnost uzavřít sňatek v kostele.

Britský parlament v únoru schválil nový zákon, který by měl platit od roku 2014. V Dolní sněmovně se pro něj vyslovilo 400 členů, proti pak 175. Předpis umožňující svatby homosexuálů jak církevní tak civilní rozdělil Konzervativní stranu. Někteří její členové jsou přesvědčeni, že Cameronův postup jim může prohrát příští volby. Návrh ale prošel díky podpoře liberálních demokratů i části opozice.

Podle předpisu by měly mít církve možnost rozhodnout se, zda oddají páry stejného pohlaví nebo ne. Kritici normy předkladatelům ale vytýkají, že nepočítají se situacemi, kdy se lidé obrátí na soud z důvodu, že jim církev odmítla posvětit sňatek, ačkoliv to zákon umožňuje. Návrh teď ještě čeká na souhlas ve Sněmovně lordů.

Autor: Mariana Pítrová, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality