Osobnost a velký státník, hodnotí Thatcherovou představitelé EU

09.04.2013
čtk

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso vyzdvihl podíl zesnulé Margaret Thatcherové na rozšíření Evropské unie o postkomunistické země. Její dědictví mělo velký vliv na utváření Británie, jak ji dnes známe, včetně zvláštní role Spojeného království v Evropské unii, která trvá dodneška, prohlásil Barroso.

Thatcherová byla vedoucím hráčem, když vstupovaly do evropské rodiny země střední a východní Evropy, které byly za železnou oponou, zdůraznil Barroso. „Británie za jejího vedení velmi podporovala rozšiřování Evropské unie,“ řekl šéf Evropské komise o někdejší premiérce, která v pondělí zemřela.

Thatcherová, žádající omezení pravomocí Bruselu, byla podle Barrosa „bezpochyby velkým státníkem, první premiérkou své země a obezřetným, ale přesto angažovaným hráčem v Evropské unii“. „Bude se na ni vzpomínat kvůli jejímu příspěvku i kvůli jejím výhradám k našemu společnému projektu. Přispěla ke vzniku jednotného vnitřního trhu,“ řekl Barroso.

Tuto zásluhu Thatcherové připomněl i předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Zároveň zdůraznil, že Margaret Thatcherová významně ovlivnila britský i evropský politický život. „Přes naše jasné politické rozdíly je Margaret Thatcherová postavou historického významu,“ uvedl německý sociální demokrat Schulz. „Ať s ní někdo souhlasil nebo ne, ukázala, že politika stále může být silou, která věci mění,“ dodal.

Podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye byla britská premiérka „pozoruhodnou osobností a jedním z nejvlivnějších evropských politických vůdců své doby“. Během jedenácti let ve vládě byla transformující silou v Británii a stejně významná byla při utváření evropské agendy, dodal Van Rompuy.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen zdůraznil, že Thatcherová byla „mocným obhájcem NATO a transatlantických vazeb“. „Věřila v silnou obranu a hrála vedoucí úlohu při skončení studené války,“ uvedl Rasmussen.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek