EU a MMF záchranný úvěr pro Kypr nezvýší

12.04.2013
čtk

Lucemburský ministr financí Luc Frieden v rozhovoru pro německý rozhlas uvedl, že EU a Mezinárodní měnový fond nemohou zvýšit záchranný úvěr pro Kypr, přestože se nově ukázalo, že země bude potřebovat více peněz, než se předpokládalo. Kypr má dostat od zahraničních věřitelů deset miliard eur (259 miliard korun), z toho MMF přispěje k této částce jednou miliardou eur.

„Vím, že (finanční potřeby) jsou pro období 2013 až 2016 nyní o něco vyšší, ale nemůže nic víc udělat,“ prohlásil Frieden. Finanční náklady by podle něj mohla snížit plánovaná restrukturalizace bank a peníze by mohl Kypr získat i z jiných opatření.

Kypr původně oznámil, že bude potřebovat na záchranu před bankrotem 17,5 miliardy eur. Podle dohody o poskytnutí záchranného úvěru si země měla obstarat 7,5 miliardy eur sama. Tyto peníze země plánuje získat hlavně zabavením části bankovních vkladů převyšujících 100 tisíc eur a zredukováním svého bankovního sektoru.

Tento týden však země oznámila, že její původní odhad byl špatný a že bude potřebovat až 23 miliard eur. Země si tak bude muset sama obstarat až 13 miliard eur.

Agentura DPA s odvoláním na zdroje z kyperské vlády napsala, že kyperský kabinet již předložil parlamentu řadu úsporných zákonů. Je mezi nimi drastické snížení platů státních zaměstnanců a důchodů, které by mělo platit od 1. června. Zvýší se také daň z přidané hodnoty na 19 procent z nynějších 17 procent, sazba daně z příjmu právnických osob z deseti procent na 12,5 procenta a prudce porostou rovněž další daně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek