Bankovní unie si podle Německa vyžádá změny v legislativě

15.04.2013
čtk

Plánovaná bankovní unie mezi členskými zeměmi eurozóny si vyžádá změny v legislativě Evropské unie. Uvedl to v sobotu německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Postoj Německa by mohl zpomalit vytvoření bankovní unie, píše agentura Reuters.

Podle ministra je kvůli bankovní unii zapotřebí změnit Lisabonskou smlouvu. „Bankovní unie má smysl pouze v případě, že budeme mít také pravidla pro restrukturalizaci a rušení bank. Jestli chceme, aby to dělali evropské instituce, potřebujeme změnu smlouvy,“ dodal.

Bankovní unie je jedním z nejvýznamnějších politických kroků ke stabilizaci eura. Členské země Evropské unie se v pátek jednomyslně dohodly na zavedení společného bankovního dohledu, který je základním kamenem bankovní unie. Potvrdily tak kompromisní dohodu, které bylo již dříve dosaženo v Evropském parlamentu.

Společný bankovní dohled začne fungovat v příštím roce a na starosti ho bude mít Evropská centrální banka. Jedním z jeho cílů je zvýšit důvěru klientů v evropské banky.

Dozor ECB se má vztahovat na eurozónu a její banky. Přistoupit k němu ale budou moci i další země, pokud budou mít zájem. Český premiér Petr Nečas již koncem loňského roku uvedl, že Česká republika se zatím k jednotnému bankovnímu dohledu nepřipojí, protože pro takovýto krok nemá důvod.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek