Europoslanci odmítli odložit aukci emisních povolenek

17.04.2013
čtk

Evropský parlament těsnou většinou odmítl odložit aukci stovek milionů povolenek na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší. Evropská komise si od zamítnutého opatření slibovala zvýšení ceny povolenek, oživení trhu s nimi a také podnět technologiím, které jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Komise dříve zvažovala zmrazení aukcí 400 milionů, 900 milionů nebo 1,2 miliardy povolenek, z nichž každá představuje tunu emisí oxidu uhličitého (CO2). Její konečný návrh počítal s odložením aukcí 900 milionů emisních povolenek v letech 2013 až 2015.

Evropští zákonodárci jej odmítli v poměru 334 ku 315. Změna počtu povolenek by podle nich mohla podkopat důvěru v systém obchodování s nimi, část poslanců se také obávala, že zvýšení ceny CO2 sníží konkurenceschopnost evropského průmyslu a v důsledku se přenese na účty za energie domácností.

Největším problémem současného unijního systému obchodování s povolenkami ETS, který chtěla EK řešit, je nízká cena povolenek. Ta do značné míry souvisí s tím, jak v mnoha oborech poklesla kvůli krizi ekonomická aktivita. Na trhu je tak k dispozici množství nevyužitých povolenek, což vedlo k poklesu cen z původních asi 30 eur za tunu oxidu uhličitého na přibližně sedm eur za tunu, a tím i nižší motivaci podniků využívat šetrné technologie.

ETS je největším trhem emisních povolenek na světě. Jeho smyslem je snížit objem emisí škodlivých plynů, které do ovzduší vypouští více než 11 tisíc elektráren a velkých průmyslových firem z celé EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek