Eurokomisař Füle věří, že se jednání s Tureckem pohnou kupředu

22.04.2013
čtk

Český komisař Evropské unie pro rozšíření Štefan Füle očekává, že ještě letos dojde k průlomu v jednáních o vstupu Turecka do EU. Füle zároveň vybídl Ankaru, aby otevřela své přístavy zboží z Kypru, který je jedinou členskou zemí unie, s níž Turecko nemá diplomatické styky.

Turecko zahájilo přístupová jednání s EU v roce 2005, ale až dosud uzavřelo jedinou z 35 kapitol vyjednávání. Ty musí každý kandidát členství s Bruselem probrat, než je mu dovoleno vstoupit do klubu. Tempo Turecka podle Reuters brzdí neshody ohledně Kypru, rozděleného na členskou řeckokyperskou a nečlenskou tureckokyperskou část, i nepřátelství zejména Francie.

Füle ale vybídl členské státy unie, aby uznaly úsilí Turecka zreformovat se, umožnily otevřít další vyjednávací kapitoly, a aby tak předvedly více důvěryhodnosti v rozhovorech s Ankarou. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan totiž před časem označil dlouhé čekání Turecka na vstup do EU za neodpustitelné a obvinil Brusel, že se nechová férově a upřímně.

Eurokomisař si přeje, aby se letos otevřely další čtyři kapitoly, včetně té, která pojednává o základních právech, což by mělo napomoci dalším reformám v Turecku. „Tato kapitola je nejsilnějším nástrojem přeměn, jaký máme,“ řekl Füle.

Turecký parlament minulý týden schválil reformu protiteroristického zákona, která má ve shodě s naléháním EU na posílení svobody slova zaručit, že lidé už nebudou stíháni za vyjadřování názorů. Změny také přispívají k pokroku snah ukončit vyjednáváním kurdské povstání, trvající již 28 let.

Füle však také naléhal na Ankaru, aby rozšířila uplatňování celní dohody s EU a otevřela své přístavy zboží z Kypru, čímž by odstranila jednu z klíčových překážek na cestě do unie. Ankara, podporující tureckou enklávu na severu ostrova, ani nemá diplomatické styky s jižní částí, která je členem EU od roku 2004. Tato část ostrova nyní prožívá finanční krizi a za pomoci půjček od EU a Mezinárodního měnového fondu se zachraňuje před bankrotem. Füle doufá, že by kyperský prezident Nikos Anastasiadis mohl dodat „novou energii a nápady“, aby oživil skomírající proces sjednocení ostrova.

Anastasiadis v roce 2004 podporoval plán OSN na sjednocení rozděleného ostrova, stejně jako kyperští Turci, avšak většina kyperských Řeků tento návrh zavrhla v referendu před vstupem do EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek