MMF: EU musí podpořit ekonomický růst, jinak jí hrozí stagnace

25.04.2013
čtk

Evropská unie musí podnikat kroky k posílení svého ekonomického růstu, jinak jí hrozí propad do dlouhodobé stagnace. Řekl to první náměstek výkonné ředitelky Mezinárodního měnového fondu (MMF) David Lipton. Ve prospěch omezování úspor a posílení růstu se v posledních dnech vyslovili i přední činitelé sedmadvacítky.

Hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard ale poukázal na to, že Německo jako největší evropská ekonomika navzdory obecnému mínění už svou rozpočtovou politikou růst reálně podporuje. Proti odkladům ozdravování veřejných financí se navíc na stejné konferenci jako Lipton postavil německý člen užšího vedení Evropské centrální banky Jörg Asmussen.

Lipton poukázal na to, že poslední odhad MMF, podle něhož eurozóna letos ještě mírně klesne a v roce 2014 oživí o více než jedno procento, je nejistý a může se klidně zhoršit. „Existuje riziko, že by Evropa mohla upadnout do stagnace. Pokud se tomu máme rozhodným způsobem vyhnout, musejí politici okamžitě jednat,“ dodal druhý nejvyšší činitel MMF na konferenci v Londýně.

Eurokomisař pro ekonomiku Olli Rehn prohlásil, že členské země mohou snižovat rozpočtové schodky pomaleji a že to již dělají. Podle něj je to možné díky tomu, že úsilí o snižování zadluženosti získalo důvěru trhů, a přispěly k tomu i kroky ECB.
Rehnovo vyjádření odpovídá nedávné změně postoje k ekonomické politice v EU Po období snižování deficitů a dluhů se v poslední době stále častěji mluví o odklonu od úspor a o podpoře růstu. Předseda Evropské komise José Barroso začátkem týdne řekl, že politika utahování opasků již možná narazila na své limity.

Asmussen však vyzval evropské vlády, aby naopak pokračovaly v ozdravování rozpočtů. „Odkládání fiskální konsolidace není cestou ven. Kdyby bylo, už bychom po ní šli,“ řekl Asmussen podle agentury Reuters. „Odkládání úspor není zadarmo. Znamená zvýšení dluhů, což bude mít pro eurozónu s jejími už tak velmi vysokými dluhy reálné náklady,“ dodal. K zachování kurzu úspor dnes země eurozóny vyzval i německý ministr hospodářství Philip Rösler.

Ekonom MMF Blanchard poukázal na to, že všeobecný dojem, podle něhož Německo vede restriktivní rozpočtovou politiku na úkor ekonomického růstu, je mylný. Takovou politiku podle něj naopak uskutečňují Spojené státy, které přitom Evropu nutí, aby tolik nešetřila.

„Německo nešetří. Podle našich výpočtů německý deficit veřejných financí po započtení výkyvů ekonomického cyklu letos mírně narůstá,“ řekl Blanchard v rozhovoru pro týdeník Die Zeit. „Je v tom kus ironie. Američané vyzývají Německo, aby šetřilo méně – jejich vlastní rychlost rozpočtové konsolidace je ale jedna z nejvyšších na světě,“ řekl Blanchard.

Lipton a Asmussen se také střetli v otázce politiky ECB. Podle Liptona musí banka přijmout další „nekonvenční“ opatření na podporu růstu. Asmussen na to řekl, že měnová politika není žádný „univerzální nástroj“.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek