Jak snížit demokratický deficit EU?

29.04.2013
Euroskop

V pátek 26. dubna se uskutečnil v rámci národního fóra o budoucnosti Evropské unie kulatý stůl věnovaný problematice demokratické legitimity a reformy institucí Evropské unie.

Hlavním zdrojem legitimity EU jsou podle státního tajemníka pro EU Vojtěcha Bellinga nadále členské státy. Ke snížení demokratického deficitu EU může dojít tím, když členské státy splní své „domácí úkoly“ a podaří se jim ustavit funkční mechanismy vztahu národní vlády a parlamentu. Přílišné posilování Evropského parlamentu je podle státního tajemníka kontraproduktivní, protože ve svých důsledcích vede ke snaze zákonodárný sbor EU obcházet, což se stalo třeba v případě fiskálního paktu.

„Zdánlivě by se mohlo zdát, že v EU narůstá role národních vlád. Avšak ve vnitřních strukturách Unie dominuje úřední aparát, který státníkům přítomným na Evropské radě ukazuje limity, co lze či nelze uskutečnit,“ řekl Belling.

Poradce senátního Výboru pro záležitosti EU Jan Grinc upozornil na problémy, se kterými se národní parlamenty potýkají při projednávání evropské agendy. Výbory podle něj mají často pouze velmi málo času k projednání evropských legislativních návrhů, z nichž některé mají sporný právní základ. Národní legislativci navíc mají v legislativním procesu EU pouze omezené pravomoci. Parlamenty členských států preferují vnitrostátní témata, protože s „evropskými tématy nelze vyhrát volby a jejich projednávání je administrativně náročné, jelikož předpokládají specifické znalosti,“ dodal Grinc.

Lenka Pítrová, ředitelka Odboru koncepčního a institucionálního z Úřadu vlády, poukázala na vzdálenost evropské debaty od běžných občanů. „Obyčejní lidé nerozumí tématům, která se probírají na Evropské radě. Kdo ví třeba, co se skrývá pod pojmem bankovní unie nebo co jsou hedgeové fondy,“ upozornila Pítrová.

Vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal zdůraznil, že hlubší integrace v EU bude vyžadovat změny ve fungování institucí. Evropská komise přitom bude garantem integrity Unie jako celku, řekl Michal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek