Tymošenkovou může podpořit soud ve Štrasburku

30.04.2013
čtk

Evropský soud pro lidská práva se dnes dopoledne vyjádří k okolnostem věznění ukrajinské expremiérky Julije Tymošenkové. Rozhodne, jestli v jejím případě nešlo o politický proces a zda nebylo porušeno její právo na spravedlivý proces.

Tymošenková byla v říjnu 2011 odsouzena k sedmi letům vězení a vysoké pokutě za nevýhodnou smlouvu o nákupu ruského zemního plynu z roku 2009. Kontraktem se Kyjev zavázal vyplácet ruské společnosti Gazprom podstatně vyšší ceny za odběr zemního plynu, než je obvyklé v případě ostatních evropských klientů. Tymošenková vinu odmítá a trest označuje za politickou
mstu prezidenta Viktora Janukovyče.

Vlnu protestů vyvolal rozsudek i v zahraničí. Západní novináři spočítali, že do Kyjeva už z Evropské unie odešlo více než sto naléhavých žádostí o propuštění Tymošenkové. Prezident Janukovyč intervence odmítá s tím, že kauza je výlučnou záležitostí ukrajinských soudů.

Tymošenková mezitím v charkovské věznici onemocněla a nemocnou páteř si léčí pod dohledem německých lékařů. Stěžuje si na vězeňskou šikanu a na zvůli ukrajinské justice, která proti expremiérce připravuje řadu dalších soudních procesů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek