Komise se nelíbí maďarský ústavní dodatek. Chce vysvětlení

06.05.2013
čtk

Evropská komise (EK) chová nadále vážné obavy k souladu sporného ústavního dodatku s maďarskou ústavou. EK to v pátek prohlásila na tiskové konferenci s tím, že v této souvislosti do Budapešti poslala tři „administrativní dopisy“. Maďarsko má nyní měsíc na odpověď, poté komise rozhodne o dalších případných krocích, napsala agentura MTI.

Mluvčí EK Olivier Bailly řekl, že spor se týká čtvrtého dodatku, který v uplynulých týdnech kritizoval předseda Evropské komise José Barroso. Ten pohrozil maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi právními kroky proti jeho zemi.

Trojice zmíněných dopisů vyjadřuje znepokojení z pravomocí šéfa maďarského úřadu pro dohled nad soudnictvím, který může kontrolovat a přesouvat případy, a klauzule o platebních závazcích v souvislosti s verdikty Soudního dvora EU. Zmíněná ústavní pasáž uvádí, že pokuty udělené tímto soudem mohou být napříště uloženy přímo občanům jako mimořádná daň, aby sankce již vláda nemusela platit z rozpočtu. Evropské komisi se také nelíbí omezení propagace politických stran.

EK nyní očekává, že Maďarko ve lhůtě jednoho měsíce podá ke všem sporným bodům „jasné vysvětlení“. Poté se tento orgán rozhodne, zda proti Budapešti podnikne nějaké právní kroky, dodal Bailly. Zmíněný ústavní dodatek schválil maďarský parlament letos v březnu.

Úřady Evropské unie kritizovaly ústavní změny v Maďarsku během Orbánovy současné vlády opakovaně. Nelíbily se jim mimo jiné ústavní zákony týkající se nezávislosti úřadu na ochranu dat, nezávislosti maďarské centrální banky nebo kontroverzní justiční reforma. Znepokojení několikrát vyjádřily Spojené státy. Orbánovu vládu kritizuje také maďarská opozice, podle které si premiér chce upevnit moc. Jeho Svaz mladých demokratů (Fidesz) má v parlamentu pohodlnou ústavní většinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek