Letta a Rajoy vyzvali Brusel k boji s nezaměstnaností mladých

07.05.2013
čtk

Španělský premiér Mariano Rajoy a jeho italský protějšek Enrico Letta vyzvali Brusel, aby bojoval s nezaměstnaností mezi mladými lidmi. Lídři jihoevropských zemí tento požadavek vyslovili po schůzce v Madridu. Premiéři společně EU vyzvali i k co nejrychlejšímu zavedení bankovní unie zemí eurozóny.

Oba politici se shodli na tom, že unie musí představit konkrétní opatření proti rostoucímu počtu mladých lidí bez práce již na červnovém summitu. Pokud podle Letty skončí summit „abstraktními byrokratickými závěry“, bude to příští rok pravděpodobně znamenat úspěch protievropsky zaměřených stran ve volbách do Evropského parlamentu.

Nezaměstnanost mezi mladými je v současné době v Evropě nejvyšší za desítky let. Italský premiér našel již před Rajoyem na toto téma společnou řeč i s předsedou Evropské komise Josém Manuelem Barrosem, na problém upozornil i prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

EU chce v období let 2014 až 2020 uvolnit šest miliard eur (téměř 155 miliard korun) na pomoc regionům s více než 25procentní nezaměstnaností mladých. Ve Španělsku a Řecku je bez práce více než polovina lidí do 30 let, nezaměstnanost mezi mladými roste i v Itálii.

Španělský a italský premiér vyzvali Brusel i k rychlému zavedení bankovní unie, která je podle nich důležitým nástrojem pro nastartování hospodářského růstu. „Musíme plnit povinnosti ve svých zemích, avšak EU by měla dělat víc,“ řekl Rajoy podle španělského deníku ABC.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek