Hollande přitakává Merkelové. Chce politickou unii


Marie Bydžovská, Euroskop, 21.5. 2013

Po prvním roce v úřadu socialistický francouzský prezident François Hollande bilancoval své působení v čele země a nastínil budoucí plány, včetně těch ve vztahu k Evropě. Evropské poslance však nenadchnul.

Francie by se měla podle Hollanda stát „mostem mezi severem a jihem Evropy“, prezident tak odmítl spekulace, že má v úmyslu spojovat latinské země proti německé dominanci. Francouzsko-německý pár je pro Evropu nepostradatelný; bez něj nemůže pokračovat dál, vyjádřil se socialistický prezident.

Jean-Pierre Audy, šéf francouzské delegace v Evropském parlamentu, ocenil tento vstřícný krok vůči Německu, jinak ale podle jeho názoru nenavrhl prezident nic nového – plány na podporu zaměstnanosti mladých, spolupráci v energetice a ekonomickou vládu jsou podle něj již dávno na stole.

Hollande zareagoval po roce kladně i na plány německé kancléřky Angely Merkelové vytvořit v EU politickou unii. „Německo opakovaně dalo najevo, že je připraveno k dalšímu kroku v evropské integraci, k vytvoření politické unie. Francie je taktéž připravena naplnit politickou unii obsahem,“ řekl. Aniž udal další podrobnosti, stanovil termín k dokončení tohoto projektu na dva roky, jelikož se jedná o „urgentní záležitost pro Evropu“.

EU prvořadým cílem

Francouzský tisk přijal Hollandeovo poselství veskrz pozitivně. „Jeho slova byla určena Evropanům i Německu. François Hollande na tiskové konferenci konečně přestal dělat vytáčky a skoncoval s politikou francouzské neúčasti u evropského stolu, kterou od svého zvolení praktikoval,“ napsal Le Monde.

François Hollande udělal ze své evropské politiky „prvořadý cíl“ svého „roku č. 2“, komentoval vyjádření hospodářský server La Tribune. „Velmi jasný způsob, jak říct, že Německo není navzdory svému hospodářskému vlivu v Evropě lídrem. Jinak řečeno, evropská integrace by bez Francie nepostupovala kupředu. François Hollande chce být očividně tím, kdo dokáže Evropu znovu nastartovat,“ dodal.

Zapomenutí europoslanci

Francouzský prezident však nenadchl europoslance. Jo Leinen, německý europoslanec ze socialistické frakce, do které patří i strana Françoise Hollanda, varoval před vytvářením nových institucí jen pro eurozónu, protože se tím zkomplikuje institucionální struktura EU. Podle něj by EU spíše měla podpořit „komunitární metodu integrace“, tedy dát větší vliv Komisi. „Neměli bychom se vracet zpět“ k mezivládním mechanismům a zapomínat na Evropský parlament, dodal Leinen. Hollande totiž v proslovu štrasburský zákonodárný sbor vůbec nezmínil.

Podobně se vyjádřila socialistická frakce. Ustavení ekonomické vlády v eurozóně je „přesvědčivá“ možnost, ale musí jít ruku v ruce s nárůstem role Evropského parlamentu při demokratické kontrole, stálo v oficiálním prohlášení.

Společná vláda i rozpočet

Kromě politické unie navrhl francouzský prezident na čtvrteční tiskové konferenci vytvoření společné ekonomické vlády pro země eurozóny. Státy platící eurem by podle něj měly mít mimo jiné společný rozpočet, daňový systém a také prezidenta.

Francie prý nechce, aby Británie a další státy používající vlastní měnu z unie vystoupily, avšak 17 států platících eurem by mělo rychle přikročit k dalšímu ekonomickému propojení. „Dovedu pochopit, že ostatní se nechtějí přidat (ke společné měně). Ale nemohou zastavit eurozónu v postupu vpřed,“ řekl.

Cesta k větší ekonomické jednotě může zabránit rychlému konci Evropské unie, řekl Hollande. Budoucí ekonomická vláda bude podle něj schopná harmonizovat daňové a sociální politiky jednotlivých států, konzultovat s nimi jejich zásadní politická a ekonomická rozhodnutí či efektivně bojovat proti daňovým podvodům. Jeho evropská politika dále bude usilovat o zapojení mladých lidí do trhu práce, evropské energetické společenství a kroky směrem k fiskální integraci.

Autor: Marie Bydžovská, Euroskop

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality