Výbor europarlamentu podpořil zapojení klientů do záchrany bank

21.05.2013
čtk

Hospodářských výbor Evropského parlamentu schválil možnost, že by se na záchraně problémových bank mohli podílet klienti s vklady nad 100 tisíc eur (2,6 milionu korun). Předpis ještě musí odsouhlasit celý parlament a ministři financí členských zemí Evropské unie.

Norma by od roku 2016 umožňovala použít k záchraně bank vklady nad 100 tisíc eur v případě, že budou vyčerpány všechny ostatní alternativy, například pomoc ze strany akcionářů a majitelů dluhopisů. Klienti s vklady do 100 tisíc eur mají být i nadále chráněni.

Většina ministrů financí sedmadvacítky se již minulý týden shodla, že zátěž záchrany problémových bank by se měla přesunout od daňových poplatníků na akcionáře a věřitele bank a v poslední instanci i na jejich velké vkladatele.

Podobný mechanismus si EU s velkými problémy vyzkoušela v březnu v dohodě o záchraně Kypru. Původní dohoda počítala s jednorázovým zdaněním všech vkladů, to ale kyperský parlament odmítl a ekonomové i řada evropských činitelů označila takový návrh za velkou chybu. Konečná dohoda předpokládá zablokování nebo konfiskaci značné části velkých vkladů a jejich částečný převod na akcie ztrátových bank. ECB a Evropská komise od té doby volají po zavedení jasných pravidel pro takové situace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek