Člen ECB vybídl k zavedení mechanismu řešení problémů bank

24.05.2013
čtk

V Evropské unii je nutné zřídit instituci, která by restrukturalizovala a uzavírala krachující banky. Řekl to ve čtvrtek člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Benoit Coeuré. Jednotný mechanismus řešení problematických bank má být jedním z pilířů bankovní unie, k jejímuž zavedení se chystá Evropská unie. Podle Německa je ale pro zavedení mechanismu nutná změna základní smlouvy o EU.

Coeuré řekl, že instituce pro řešení problematických bank je nezbytná k posílení bankovního systému v Evropě. Mohla by prý mimo jiné šetřit peníze daňových poplatníků tím, že ztráty bank vloží na bedra akcionářů a věřitelů, místo aby tyto banky zachraňoval stát. Tento mechanismus bude podle něj nutný, jakmile ECB stane v čele jednotného dohledu nad bankami v eurozóně. To by mělo být příští rok.

Coeurého vyjádření jdou podle agentury AP nad rámec toho, jaký postoj zaujímá největší ekonomika eurozóny, tedy Německo. Tamní ministr financí Wolfgang Schäuble už dříve řekl, že existence centrálního mechanismu pro řešení problematických bank by vyžadovala změny základních unijních smluv, což by mohlo trvat i několik let.

Bankovní unie je jedním z nejvýznamnějších politických kroků vedoucích ke stabilizaci eura. Společný bankovní dohled má být základním kamenem připravované unie. Členské země EU se na jeho zavedení dohodly v dubnu. Kromě něj má unie sestávat z jednotného mechanismu řešení problematických bank a společného fondu pojištění vkladů.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek