1. zahraniční cesta čínského premiéra: V Berlíně jedná s Merkelovou

27.05.2013
čtk

Stabilní euro je to nejlepší pro Čínu a celý svět. Čína proto nabízí eurozóně v době krize svoji pomoc. Prohlásil to v neděli v Berlíně předseda čínské vlády Li Kche-čchiang po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Návštěva Německa je první zahraniční cestou Lia ve funkci premiéra. Li doufá, že se mu díky cestě po Evropě podaří posílit vzájemnou spolupráci s Německem a EU.

“Už jsem řekl dříve, že Čína je připravena nabídnout svou pomoc,” uvedl podle agentury Reuters Li. “Je to oboustranně výhodné. Pokud Evropa prosperuje, je to dobré pro Evropu (a) také pro rozvoj Číny. A to je dobré pro celý svět,” dodal.

Více na Euroskopu

Analýza: Německé námluvy s čínským drakem
Aktualita: Čína investuje v Německu více než USA
Rozhovor: O vztahu EU a Číny rozhodne Německo

Merkelová slíbila podporu v obchodním sporu

Li a Merkelová rovněž vyzvali k ukončení obchodních sporů mezi Evropou a Čínou kvůli solárním panelům a mobilnímu vybavení. Zdůraznili, že podporují volný obchod.

Merkelová slíbila, že udělá vše proto, aby zabránila vystupňování obchodního sporu do bodu, kdy by Evropská komise zavedla dovozní cla pro čínské výrobce solárních panelů. Zavedení cel by mohlo vyvolat mezi oběma zeměmi obchodní válku, protože Čína slíbila, že v takovém případě přistoupí k odvetným clům u jiného zboží.

V souvislosti s návštěvou premiéra se dnes před budovou spolkového kancléřství sešlo asi šest desítek demonstrantů, kteří kritizovali čínskou politiku vůči Tibetu.

EU je nejdůležitějším obchodním partnerem Číny a pro EU je Čína druhým největším obchodním partnerem za Spojenými státy. Spolu s prohlubováním obchodních spojení se však výrazně zvyšuje i počet obchodních sporů. EU nyní vyšetřuje 31 obchodních případů, z toho 18 se jich týká Číny, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek