O půlnoci končí embargo EU na zbraně pro Sýrii

31.05.2013
čtk

Dnešek je posledním dnem platnosti zbrojního embarga Evropské unie na dodávky zbraní syrské opozici. Ministři zahraničí EU se počátkem týdne ani po mnohahodinovém jednání v Bruselu nedokázali dohodnout na jeho prodloužení nebo změně, embargo zavedené na jaře 2011 tak v noci na sobotu vyprší. Další unijní sankce proti režimu syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada zůstanou i nadále v platnosti.

Úpravu embarga prosazovaly hlavně Británie a Francie, proti jeho změně bylo v EU mnoho zemí, mezi nimi i Česká republika. Po skončení embarga bude odpovědnost za případné dodávky zbraní syrským rebelům na jednotlivých státech.

Syrská vláda zrušení zbrojního embarga odsoudila a označila je za překážku mezinárodních snah o nalezení politického řešení krize v zemi. Damašek obvinil EU z podpory a povzbuzování teroristů. Syrská opozice naproti tomu doufá, že krok přinese konkrétní výsledek v podobě zbraní. Bezprostřední vyzbrojování opozice ale unijní státy nechystají, chtějí nyní vyčkat na výsledek chystané červnové konference o Sýrii v Ženevě, která by se měla pokusit najít politické řešení občanské války v zemi

Spojené státy rozhodnutí EU ocenily jako součást snah mezinárodního společenství jak demonstrovat jeho absolutní podporu syrské opozici.

EU zavedla zbrojní embargo vůči Sýrii v květnu 2011. Vztahovalo se na opozici i na vládu. Letos v únoru se unie dohodla na zmírnění, které umožňuje vybavovat opozici nebojovými vojenskými prostředky. Součástí sankcí je zákaz přistávání jakýchkoli syrských nákladních letadel na letištích EU. Jednotlivé státy jsou povinny prohlédnout lodě nebo letadla směřující do Sýrie při podezření, že převážejí zbraně. Zmražen je majetek 54 skupin a 179 jednotlivců, kteří nesou hlavní odpovědnost za situaci v Sýrii. Je zakázán export monitorovacího materiálu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek