Merkelová se postavila proti větším pravomocím Evropské komise

03.06.2013
čtk

Německá kancléřka Angela Merkelová se postavila proti návrhům, aby byl větší objem pravomocí převeden na Evropskou komisi. Vyslovila se naopak pro užší spolupráci členských zemí Evropské unie při formování hospodářské politiky.

Berlín byl v minulosti zastáncem silnější Evropské komise. Její vliv se však podle agentury Reuters během dluhové krize v eurozóně snížil, zatímco Německo získává v evropské politice čím dál větší slovo.

„V příštích několika letech nevidím potřebu předávat více pravomocí komisi v Bruselu,“ uvedla Merkelová v rozhovoru pro časopis Spiegel. Dodala, že souhlasí s názorem francouzského prezidenta Françoise Hollandea, podle kterého by měly země EU více spolupracovat v ekonomických záležitostech.

„Máme na mysli například trh práce a penzijní trhy, ale také daňovou a sociální politiku,“ upozornila Merkelová. Hollande a Merkelová podle agentury Reuters předloží ostatním evropským představitelům společné návrhy ohledně budoucího řízení eurozóny před červnovým summitem Evropské unie.

Hollande v květnu podrobil Evropskou komisi kritice kvůli jejím návrhům týkajícím se francouzské hospodářské politiky. Prohlásil, že komise nesmí „diktovat“ reformy členským státům EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek