EK: Španělsko pokročilo s reformou bank, rizika ale trvají

04.06.2013
čtk

Španělsku se daří ozdravovat jeho bankovní sektor, který před pěti lety tvrdě zasáhly dopady krachu realitního trhu a který loni potřeboval velkou kapitálovou injekci. Zvýšila se likvidita a lepší je i platební schopnost bank. Sektor ale stále ohrožují hluboké ekonomické problémy. Uvedla to Evropská komise a Evropská centrální banka (ECB).

„Proces restrukturalizace bank je v plném proudu,“ uvedly instituce EU v prohlášení po své květnové inspekci ve španělském bankovním sektoru. Podle nich je ale třeba sledovat dodržování ekonomických závazků ve Španělsku, které se stále potýká s recesí. Objem poskytovaných úvěrů nadále negativně ovlivňují pokračující problémy na španělském realitním trhu.

K podobným závěrům došel i Mezinárodní měnový fond (MMF). V předběžné zprávě po květnové kontrole ve španělském finančním sektoru uvedl, že převody aktiv do takzvané špatné banky, stejně jako snaha rekapitalizovat bankovní sektor, podpořily likviditu. MMF také pozoruje, že od minulé inspekce se zlepšila nálada na finančním trhu. Podobně jako ECB a EU však upozorňuje na „zvýšená“ ekonomická rizika s tím, jak se Madrid snaží odstranit nerovnováhu z doby před vypuknutím krize. Konečnou zprávu by měl MMF španělským úřadům a EK předložit na začátku července.

Ve španělských bankách se nahromadily nedobytné úvěry kvůli krizi na realitním trhu. Ten až do poloviny minulého desetiletí zažíval rychlý růst, než přišla v roce 2007 globální krize a na španělském realitním trhu splaskla cenová bublina. Španělská vláda pak znárodnila celkem sedm bank a půjčila si z evropských fondů na pomoc bankám 41,5 miliardy eur. Španělská ekonomika v prvním čtvrtletí zůstala v recesi a hrubý domácí produkt země se proti předchozím třem měsícům snížil o 0,5 procenta. Práci ve Španělsku nemůže najít asi čtvrtina pracovní síly.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek